S Snappahaneklanen skrev:
En mulitmeter duger alltså inte?
Nej, man måste ha speciella instrument för att mäta antennsignaler
 
  • Gilla
Snappahaneklanen
  • Laddar…
S Snappahaneklanen skrev:
En öppen fråga: Går det att mäta på uttaget på något sätt för att se om det finns signal?
Det är väl egentligen en fråga om pengar! En vanligt DVM duger ej, signalfrekvenserna ligger i 100MHz området. Om man nu
är beredd på att lägga en slant på att mäta om det finns en signal och man inte har tillgång till en TV med analog/digital modulator så skulle jag köpa en Digitalbox DTB-135 tex. (Jula 500kr). Den är liten och behändig, låt den söka av frekvensområdet med fjärrkontrollen. Finns det kanaler så kommer den att lagra dessa med kanalnummer. Finns inga kanaler så får du ett meddelande. Den kan köras utan att vara ansluten till en TV.
 
  • Gilla
Snappahaneklanen
  • Laddar…
HeineA HeineA skrev:
Ja är det brf så fråga styrelsen om tillstånd att ta bort eftersom det är en installation som enskild medlem inte får ta bort utan godkännande,
Om du väljer att fråga styrelsen måste du även vara beredd på att få svaret "Det får du absolut inte röra". Orsaken till svaret kan vara alltifrån att många fortfarande använder systemet till att styrelsen inte har en susning om vad du pratar om och tar det säkra före det osäkra.

Väljer du att själv åtgärda "problemet" kan du ha ett bättre läge om du ställer till med något i oförstånd än om du bryter mot ett uttryckligt förbud som du fått efter att du frågat om lov...
 
  • Gilla
Jocke Best och 1 till
  • Laddar…
Kan du inte bara dra lite i kabeln. Om grannen klippt av kabeln behöver du inte dra så hårt för att få loss kabeln?
 
alm82 Andreas La Motte skrev:
Ser inte kontakterna konstiga ut? Inte som vanlig tv/radio. Inte speciellt troligt att det används idag analoga nätet är ju nedsläckt.
Skulle vara om någon använder det till marksänd digital-tv typ boxer.
Ser ut som 50ohm kontakter= tjockare.75ohm är smalare
 
Som redan nämnts tidigare, man ser tydligt loggan från Hirschmann, detta är uttag till en riktigt gammal centralantenn, inget som är släkt med t.ex PL259 50 Ohm-kontakter. Inuti uttaget sitter anpassningskretsar för de kontakter och kablar som användes vid den tidens TV/Radio (60/70-talet).
 
Hur ska man kunna koppla in en tv det är ju inte "dagens" standard på antennkontakten.
 
Helt riktigt, man lär inte hitta några kontakter sedan länge. Dessutom är uttagen och kablaget för länge sedan utdaterat och uppfyller inga av dagen krav på skärmning osv. Man har helt enkelt låtit bli att demontera den gamla utrustningen i lägenheterna av någon anledning, det finns ingen antennsignal att hämta sedan länge i dessa uttagen.
 
Tror inte jag sett någon ge rådet att kika uppe på taket om det finns kvar någon antenn!
Finns ingen uhf antenn så kan ingen få signal till digitalbox.
Om det nu är möjligt.
 
D debbo skrev:
Tror inte jag sett någon ge rådet att kika uppe på taket om det finns kvar någon antenn!
Finns ingen uhf antenn så kan ingen få signal till digitalbox.
Om det nu är möjligt.
Är det ett flertal fastigheter som är ihopkopplade, så är det inte säkert att antennen sitter på just det huset som han bor i. ;-)
 
Provar igen: Även OM det skulle sitta en UHF-antenn så duger inte dessa gamla kablar och uttag till att distribuera antennsignaler med dagens krav på t.ex skärmning, dämpning osv. Som redan kosntaterat så går det inte att få tag på kontakterna som krävs för att ansluta sig så det blr redan där en hypotetisk fråga med att söka efter antenner på huset eller grannfastigheten. När dessa centralantenner var aktuella (60-talet) så hade inte ens alla TV-apparaterna UHF (TV2) som standard. Därför konverterades alltid UHF-signalerna till en VHF-kanal i centralantennes förstärkare, och man distribuerade TV1 och TV2 på två olika VHF-kanaler. Kablage, uttag och anslutningskablar var inte designade för UHF, endast AM/FM samt TV (VHF). Jag lovar att äta upp en hatt eller en doja om det finns UHF-signaler i dessa kablar.
 
  • Gilla
banjoragge och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.