I ladugården planeras för ett isolerat rum där två av väggarna reglas upp i form av nya träväggar. En vägg vätter utåt delvis mot betong/leca och trä från hälften och uppåt. Fjärde väggen är en mellanvägg av lättbetong/leca som vätter mot stallet. Hur tänker ni kring val av isolering för de olika fyra väggarna? Som i resten av det gamla timmerhuset vi bor i använder jag gärna linisolering eller liknande även i detta fall. Vill undvika plast och krav på att allt skall vara totalt tätt. Rummet i fråga är tänkt att hålla 10-15 grader så det är inte vardagsrumskomfort som gäller. Har ni kloka där ute några bra tips?
 
Har inte testat själv men när det är dags så blir det förmodligen hampa! Kolla in Hampabonden Bygg på Facebook eller hampabonden.se
 
Det är framförallt mot Lättbetongväggen man funderar på hur isoleringen bör vara :/
 
Ok, om man googlar vidare så hittar jag massor av återförsäljare av hampaisolering/hampabetong mm. Denna info är tagen från hampaprodukter.se.


Mikroskopiska porer i hampans fibrer ger bra isoleringsvärde, hög buffertkapacitet (vilket innebär att isoleringen ej kyls ner eller värms upp snabbt = jämn temperatur) och naturlig fuktreglering i huset. Alltså bidrar den till ett jämnare, skönare klimat inomhus. Detta kallas att huset kan andas!. Skadedjur såsom möss trivs inte i hampaisolering Svensk lösull kan användas i vind, tak, golv, innervägg och på fasad. Vill du vårda ditt gamla eller nygamla hus är denna typ av andningsbar isolering det absolut bästa då den hjälper huset att andas.

Vid en densitet av 60 kg/m³ har den långfibriga isoleringen en värmekonduktivitet på 0,0457 W/mk.

Vid en densitet av 125 kg/m³ har den kortfibriga isoleringen en värmekonduktivitet på 0,0488 W/mk.

Den långfibriga isoleringen har testats av SP och har brandskyddsklass E.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.