Hej. Har av olika anledningar tyvärr inte hunnit med att ta hand om veden efter några träd vi fick fällt på tomten i våras. Men nu i november fick vi hjälp med att i alla fall kapat upp den i lagom kubbar. Har en plats vi lagt dom på ute tills vi kan klyva dom, MEN, kan dom ligga ute i en hög utan skydd så länge eller vad ska vi göra för att dom inte ska bli dåliga? Skydda med pressning eller bara låta dom vara som dom är?
 
T
Dom håller bra tills nästa vår, undvik dock att ändträ ligger uppåt så att det suger i sig fukt i onödan. Om du har en pressening så kan du ju dra över, det skadar inte. Vänta inte för länge med att klyva dem bara, det går betydligt lättare då de fortfarande är lite frusna. Så april kanske, beroende på var i landet du befinner dig.
 
Okej, det känns ju betryggande. Kommer klyva undan för undan nu under vintern. Dom rackarna har legat ner i en slänt men ligger nu intill vedklyven :
 
Klyv och stapla istället för att hänga här ;-)
Framförallt ska du göra vad du kan för att ventilera kubbarna/veden, dvs inte plasta in veden.

Kämpa nu och lycka till.
 
  • Gilla
Nötegårdsgubben och 1 till
  • Laddar…
Löv först, barr tar du sist.
 
T
Klyva går annars bra att göra nu. Jag var ute en sväng efter jobbet med pannlampan på och klöv ett tiotal kubbar för hand - björk och tall. Största på ca 60-70 cm i diameter.
 
  • Gilla
Ullebulle71
  • Laddar…
Tomture61
Höst / vinter tror jag inte veden torkar speciellt bra , så att skydda från nederbörd är inte fel .
Lägg gärna kubbarna på pallar eller trädslanor så dom ej ligger direkt på backen .
Att snitta upp barken med motorsågen får kubbarna att torka upp snabbare .
 
  • Gilla
Ullebulle71
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.