Hej

Vi har isolering på värmerören i källaren. (Matningen till våningarna ovanför).
Jag skulle gärna ta bort dem och måla dem vita, då vi inreder källaren mer nu än tidigare.

Men frågan är, vad ställer jag till?
Eller annorlunda uttryckt, varför är de isolerade?

Jag tror att de är isolerade eftersom källaren tidigare inte hade speciellt många värmekällor, varför det hade blivit förluster och kanske i extremfallet frysrisk.

Vi har nu bergvärme istället för olja (vilket väl iofs inte har någon avgörande betydelse) och i den installationen satte vi dit två nya kaminer, och tanken är att källaren skall hålla samma temperatur som övriga huset.

Finns det någon anledning till att inte riva ner isoleringen (det finns ingen asbest)?
(De nya rören är ju inte isolerade).
 
  • Gilla
Alin
  • Laddar…
Tanken med att isolera värmerören är att man vill förmodligen ha värme där man har radiatorer. Det var ju därför man satte dit dem. All annan värme är då mindre önskvärd.

Detta var ett större problem förr, när man ofta hade 80/60 system, alltså med framledningstemperaturer på 80°C. Nu shuntar vi ju vanligtvis ut betydligt lägre temperaturer, vilket gör förlusterna från rören mindre.

Bedöm själv om du vill ha värmen där rören är förlagda eller ej. Takvärme i källaren är ju i viss mån golvvärme ovanför.
 
Kul att vi "chattar" i ett par trådar du och jag.
Tackar för svaren.

Skönt att du verifierar mina tankar också.

Om det är någonstans det riskerar att fattas värme så är det i källaren, så jag såg just denna spillvärme som positiv.

Och om det blir kallt uppe och varmt nere så finns det ju justeringsmöjligheter i systemet...
 
Att ta väck isoleringen kan ju vara bra - så att du får lite värme i källaren. Men viktigare är att du har tillräckligt bra ventilation där. Du måste tänka på att oljebrännaren sköt ut en hel del luft genom pannan och värmde samtidigt skorstensstocken. Vilket i de flesta fall räckte för att hålla fukten på tillfredställande nivå.

I stället för att ta bort isoleringen skulle jag satsa några kronor på enklast möjliga panelradiatorer och rätt avstämd ventilation så att det blir ett kontrollerat klimat i källaren - för att du ska slippa framtida fuktproblem.

:)
 
  • Gilla
besun
  • Laddar…
Tack för svaret. Det du säger är av största vikt att ha kontroll på när man byter ut oljepannan. Vi har tänkt att göra så här:

Vi har radiatorer så att "det räcker", eftersom vi satt dit två rätt stora kopplade till vattenburna systemet.

Vi kommer att sätta ett par ventiler i ytterväggen, förslagsvis fuktstyrda. Det kostar lite i att värme dras ut, men det känns ändå vettigt för att undvika fukt.
Dessutom har vi en avfuktare som får stå och trumma på, som ju hjälper oss att hålla koll. Den kanske vi kopplar ur efter ett par års drift, om inget verkar hända.

Vi har ett par enkla elradiatorer som kan kopplas in vid behov.

Vidare är hela huset omdränerat och allt organiskt material nedrivet. Vi kommer att ersätta med klinker och putsade väggar. (Ingen golvvärme).

Så i min värld har vi vidtagit åtgärder med hängslen, livrem och alla andra tillgängliga hjälpmedel.

Någon som har ytterliggare tips så mottages dessa med tacksamhet!
 
Ofta har man sett att alla från- och tilluftventiler i källaren är nogsamt tilltäppta - speciellt om det tidigare varit bebott av äldre med "dragskräck".

Så har du tillräckligt med värmekällor kan självdrag genom skorstenen kan räcka - och har du ventiler så får du ju in friskluft där.

Se bara till att det är drag i piporna och kycklingnät över skorstenen så kajorna bygger sina bon någon annanstans. Har du inget drag så tala med sotaren - han har ofta både kunskap och verktyg för att fixa det.
 
Jo, huset var inte direkt genomvädrat tidigare.
Det fattas ventiler i källaren, men det är snart ett minne blott.

Jag skall kolla med sotaren. Vi har dock precis lagt om taket, och i och med det plåtklätt skorstenen. Takets lutning och min höjdrädsla gör att jag inte varit uppe och tittat. Men det är i alla fall nyligen åtgärdat kring skorstenen. Därmed inte sagt att de gjort just detta.

 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.