A
Hej,

Vi bor i ett typiskt 1,5plans trähus -73 och tänker till våren med hjälp av hantverkare bygga till en stor takkupa på ca 5,5m, 2 nya takfönster och helrenovera övervåningen. Det blir ett stort föräldrasovrum, 2 barnrum, ett litet allrum samt ett stort badrum som jag tänkt göra själv. Det blir också takkupa i föräldrasovrummet samt delvis i badrummet samt takfönster i badrummet för höjd och ljus. Takkupan blir mestadels för sovrummet, men också en del av badrummet för att göra det större.

Vi har använt hantverkarna tidigare och var mycket nöjd, dock kräver de en personlig insats av mig som projektledare och materialplanerare.

Jag har tänkt försöka planera det så bra som möjligt innan så det går smidigt för hantverkarna när dem väl är här. Kommer ställa massa frågor i den här tråden (förutsatt att någon kunnande kommer läsa och svara på dem).

Såhär ser mina nästan färdiga bygglovsritningar ut. Det jag undrar över idag är hur man kan fästa takfönsterna? Jag har tänkt ha dem i takkupans vägg, men förstått att man vill montera dem så det blir fritt på båda sidor för regnvatten. Eftersom ett är snedtag är det låg takhöjd och därav de stora fönsterna, de gör så det blir rymligare, mitt under dem är det ca 1,5-1,6m i höjd. Direkt när man kommer in i badrummet är det ca 1,9m. Tips? Inredningen och dess placering i badrummet är inte bestämd heller, gjorde det som syns enbart för skojs skull. Vi har en konstruktör som kommer göra ritning på tvärsgående limträbalk för avlastning av avkapade takstolar och förstärkning av de takstolar den ligger på.

Som ni ser kommer jag avlasta 5st takstolar (ev. även den 6e som går över badrumsdörren), hur gör jag i utrymmet med snedtak för att ändå få fast fönsterna, behålla bärigheten på taket men minimera taktjockleken? Nuvarande takstolar är 195mm, skulle vara bra om man kunde regla snedtakets utrymme så det inte bygger lika mycket.

Vad tror ni, hur skulle ni gjort? Att takkupan hamnar där den är även badrummet beror på kombination av utsikt, outnyttjad yta, nuvarande FTX-installation samt att nuvarande badrum på 1a plan är rakt under nya badrummet.
 
  • Arkitektritningar av ett 1,5-plans trähus med planerad takkupa och takfönster.
  • Bygglovsritningar som visar plan- och takvy för ett renoveringsprojekt av ett bostadshus.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Arkitektoniska ritningar av en tvåplansvilla med detaljer för planlösning och sektioner.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
A
Ingen som kan ge en synpunkt på ovanstående, om det ser vettigt ut eller inte. Mest funderar jag på hur jag sak lösa att få fast takfönsterna, speciellt ena sidan mot takkupan. Vi har bandtäckt plåttak, finns det någon plåtslagare här som kan komma med en åsikt om det?

Finns det också någon konstruktör här? Funderar på övergången mellan takkupa och snedtak där det är som en halvvägg på insidan; Vinner jag något konstruktionsmässigt om den takstolen som går mitt över trappan skulle få vara kvar och göra halvväggen där istället? Då skulle det bli tre takstolar som man då skulle kunna dela upp limträbalkarna över istället, men spelar det någon roll?

Edit: försöker justera första inlägget men verkar inte gå? Iaf så kommer det vara ca 240cm direkt när man kommer in i badrummet, inte 190 som jag skrev. Det kommer vara ca 180-190cm 1m in i badrummet och sluttande.
 
A
Nu har jag beställt vattenburen golvvärme på nätet med 30mm eps-skivor från Uponor till alla rum förutom det som benämns som kan tolkas som badrum ovan (det blir garderob/förvaring i detta skede). Jag ska därför så smått börja ta bort det gamla golvet till spånskivorna och ta ner gamla innerväggar.

Istället för att lägga eps'en direkt på spånskivorna funderar jag på ett limmat lager golvgips för att bli av med stegljud och tal/tv. Ska det ligga mot spånskivan eller ovan eps'en? Ska ha 13-14mm parkett överst. Hur effektiv är kombinationen med eps+golvgips? Tänker att eps'en agerar fjädring och golvgipset tyngd, tänker jag fel?

Det är viktigt med ljudisolering, därför kommer innerväggar byggas med dubbelgips,dubbla träreglar, stenull och luftspalt. Eventuellt ett lager gips i taket också.

Fråga: I vilken ordning ska allt monteras? Är följande rätt: Innerväggens golvregel monteras på spånskivan, sedan golvgips, vägggips 1a lagret, eps på golv + parkett, sedan vägggips andra laget? Se bild. Vad tar jag mellan gliporna för bäst ljudisolering?


Idag är takhöjden 240cm, har man "råd" med ett lager golvgips och i extra gips i taket tillsammans med eps'en? Ny höjd blir ~234cm, kommer det kännas lågt?
 
  • Skematisk illustration av golvsektion med parkett, EPS, golvgips och spånskiva, samt dubbelgipsad innervägg med reglar.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.