Hej,

Två detaljfrågor om markrör för dagvatten (från tak), pågående arbete.
1) Bifogad bild, är det bara lite dåligt tänkt/lagt, eller strider det mot någon norm? Flödesriktningen är alltså nedåt i bild. Gäller en länga med hus, där vatten från tak från fyra hus kommer från ovankant och rinner nedåt i bild, och där takvatten från två ytterligare hus kommer in som på bilden, alltså med grenrör mot flödesriktningen. Man har väl 160 mm-rör för att ge mer kapacitet, och även om det väl inte läcker ut med detta, så kommer strömmande vatten som möter flödet i motsatt riktning att skapa sämre genomströmningsmöjlighet för vattnet från de första husen, eller hur? Men är det bara lite dåligt, eller skäl för att göra om?

2) Finns någon minsta schaktbredd vid läggning av rör (för kringfyllning, som jag antar fördelar lasten)? Försökt leta lite i normer inkl. AMA anläggning, inte hittat något riktigt strikt. Jag har dränerat+isolerat samtidigt som detta jobb pågår, de som bygger menar att de inte får plats med röret nu och vill då gräva ut mer. Det som är kvar av schaktet i botten är nu cirka 35 cm minst vid ledningsbädd (mellan isolering och schaktvägg), och på 160-rör blir det då minst halva rörbredden på varje sida för kringyllning. Gäller att kunna understoppa och packa, men borde gå bra. Är omkring 160 cm som ska fyllas ovanpå röret (vanlig yta vid hus, ingen ytterligare belastning som bil eller liknande). Funkar detta?
 
  • Installation av markrör för dagvatten med grenrör mot huvudflödet i en schakt.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
1. Ja gör om och gör rätt, du kan inte ha utlopp i fel riktning.
Är det 2 anslutningar åt fel håll?

2. man ska kunna fylla tätt inpå röret och sen kunna packa massor kring röret, det som kan hända är att du får sättning i röret och stående vatten, det är aldrig bra, sen ovan röret gör det inget om det blir sättning det är ju bara att fylla på om det inte är under en grund till ett hus.
 
  • Gilla
Kortling
  • Laddar…
Tack!

1) Ja, dubbla anslutningar åt fel håll. Ser väl ut som de köpt alla delar, och sedan började med att lägg första röret (ovanför bild) med muffen i andra riktningen mot vad de köpt för
2) Är bredvid huset källarvägg (utanför isolering). Blir bra bädd under, och går att packa runt också (de kör 8-16, med omslutande markduk)
 
C
A AxH skrev:
Ser väl ut som de köpt alla delar, och sedan började med att lägg första röret (ovanför bild) med muffen i andra riktningen mot vad de köpt för
Alla rördelar är gjorda för att muffen skall vara uppströms och slätänden nedströms, så de har helt enkelt lagt rören åt fel håll(!)
 
Ja, visst verkar det så... Verkar av andra svar på frågor här när jag letat som att man ändå anser det funka ok, och att det görs så ibland, så jag hoppas inte det i sig kommer orsaka problem...
 
C
Men är du säker på att du uppfattat flödesriktningen rätt?
Det känns helt osannolikt att göra ett sånt fel av misstag.
 
  • Haha
Staffans2000
  • Laddar…
Ja, man kunde ju hoppas det :). Nu har de då vänt de rätt!
 
C
Uff, ja när man anlitar en yrkesman för att lägga rör blir man ju lite mörkrädd om de inte kan skilja mellan bak och fram på rören. :thinking:
 
Staffans2000
A AxH skrev:
Ja, man kunde ju hoppas det :). Nu har de då vänt de rätt!
Så det är fixat nu då?

Staffan
 
Japp, nu kommer grenrörsvattnet in i samma riktning som flödet!
 
  • Gilla
Staffans2000
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.