Hej!

Vi har nu blivit lyckliga tomtägare! Och samtidigt ruskigt förvirrade, måste vi tillstå :-/
Efter att ha tyngt vår lokale brevbärares postväska betydligt med ett otal kilo huskataloger har vi näästan bestämt oss för att anlita en arkitekt och bygga lösvirkeshus. Frågan är nu - var ska vi börja? Anlita en arkitekt? Hur ska man ha en aning om vad det totala kalaset kommer att gå lös på? Inte så kul att stå med 50 - 100.000 ??? i arkitektkostnader bara för att konstatera att kostnaderna för husbygget spräcker vår budget... Lite Moment 22, det här. Någon rådig som har några vägledande tips?

Stort tack på förhand!

 
Hej houseless!

Det som avgör kostnaden för en arkitekt är omfattningen i dennes engagemang (naturligtvis). Det ni måste bestämma er för är om arkitekten bara skall konkretisera era visioner och producera ritningar som kan ligga till grund för en bygglovanmälan eller om arkitekten skall ha en mer central roll i ert husprojekt, kanske till och med ha ett helhetsansvar för hela projektet.

Av vad jag förstått ska det inte behöva kosta mer än 10.000-25.000 för att få hjälp med lite ritningar (om ni själva är någorlunda förberedda och har tänkt över era önskemål). Om arkitekten däremot skall agera projektansvarig kan nog kostnaden uppgå till 10-15% av hela produktionsbudgeten.


Mitt tips är:

1, Sätt er ned och tänk igenom hur ert drömhus ska se ut, vilka funktioner det ska ha, vilken yta, antal rum, speciella designinslag m.m

2, Om möjligt, försök skissa lite grovt på några alternativa planlösningar och exteriöra utseende-teman.

3, Kontakta lämplig arkitekt (exempel finns på: www.arkitekt.nu ). De flesta brukar ha ett gratis introduktionsmöte där ni kan diskutera er vision, budget samt vilken roll arkitekten skall spela i projektet.

Om ni bara vill ha ritningar framställda kan ni ju avtala ett maxbelopp för tjänsten (vanlig timpenning för en arkitekt SAR ligger runt 500-800:- ). Om arkitekten istället skall agera projektansvarig kan ni nog välja om bygget skall genomföras till en fast eller rörlig kostnad.

Lycka till!!

Alter ego
 
Alter_ego skrev:
Av vad jag förstått ska det inte behöva kosta mer än 10.000-25.000 för att få hjälp med lite ritningar (om ni själva är någorlunda förberedda och har tänkt över era önskemål). Om arkitekten däremot skall agera projektansvarig kan nog kostnaden uppgå till 10-15% av hela produktionsbudgeten.
Bra kommentarer från Alter Ego!
Vill bara komma med en kommentar/tillägg.
10-15kkr låter i mina öron som kostnaden för en enkel bygglovhandling. Pratar vi bygglov för ett hus kan det handla om ytterligare lite mer pengar, 20-25kkr.

Fundera över baserat på vilka handlingar ni vill bygga huset. Det går säkert att bygga på enkla 100-dels ritningar, men lägger man till lite pengar kan man ju få måttsatta planer och sektioner i 1:50, kanske ett typsnitt i 1:20, fönsteruppställning. Mycket information kan vara svår att få fram på en 100-del!

Risken med väldigt enkla handlingarär att ni kan få vara i ständig kontakt med snickare som har funderingar, alternativt de gör som de tycker och varken ni (eller er arkitekt) blir nöjd

Lycka till!
 
Tack för era svar! :)

En dum fråga bara - Kan arkitekten hjälpa till med en uppskattning på vad det kan kosta, totalt sett, med material och allt?

Vi inser att det är en hel del förfrågningar vi måste skicka ut till olika entreprenörer - gör man det med den färdiga arkitektritningen i hand?
 
Hej
Er arkitekt - eller ni själva - kan ju börja med att göra en grov kalkyl mha boken Arkitektritad villa (som det skrivits en del om här). Med denna kommer man rätt långt.

Sedan kan ni lite senare gå ut o ta in priser mha er bygglovhandling. Går bra under förutsättning att inte bygget innehåller några annorlunda eller krångliga detaljer. Sådant behöver specas ytterligare med någon form av förfrågningsunderlag, tex ett som jag beskrev tidigare (50-delar och några typsnitt). Annars får ni priser på byggarens "standardutförande"

Alter Ego: Läste fel på ditt inlägg-du skrev ju 10-25kkr. sorry...
:D
 
Vi hade ungefär samma approach...

Jag ritade plan- och fasadskisser (har alltid gillat att rita hus, även när det inte fanns något behov :) ) som vi använde som underlag till indikativa offerter.

Vid ett senare stadie anlitade vi en vän till familjen som är arkitekt, för en billig penning tog han fram ritningar till bygglovansökan.

Vi ligger för närvarande i diskussion med en lösvirkesfirma och hoppas att vi kan komma överens och signera kontrakt snart.

Generellt tror jag att en duktig arkitekt som är van vid villbyggen kan ge en ganska bra fingervisning om vad ett bygge kommer kosta (givet att denne får information om tomt, önskad konstruktion och material, utrustningsnivå etc.)

Anlitar man dessutom en arkitekt som projektledare och väljer fast pris/sätter ett tak på vad det får kosta så kan nog arkitekten avgöra om tänkt budget är förenlig med önskat hus...
 
Den arkitekt vi har varit i kontakt med på sistone hävdar att nybyggnadskostnaden i runda slängar ligger på 19000kr/kvm. Vi höjde en aning på ögonbryna då vi tidigare fått en prisuppgift på ca 12000 kr/kvm.
 
Frågan är vad som ingår i de 12.000 resp. 19.000?

Ingår exploateringskostnader så som VA anslutning, spräng- och andra markarbeten m.m ?
Ingår byggherrekostnader (pantbrev, lagfart, bygglov m.m) ?
Vilken kontraktsform, delad-, general- eller helentrepenad?

För vår del ser det ut så här:
- 185m2 i 1,5plan
- lösvirke med helentrepenad
- kostnad för hus och platta i grundstandard ~ 12.000
- kostnad med tillval ~ 15.000
- total prodkostnad (inlk. allt utom tomt) ~ 18.000

 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.