Tobzter
Håller på renoverar lite här hemma och skulle flytta detta element. Så kollade hur de var kopplat innan ja montera de igen ??
Men vart nojig när ja såg detta ??
×Grön/gul sitter på plint Fas 1
×Brun sitter på plint Jord
×svart sitter på plint Noll
Elementanslutning med felaktigt kopplade kablar; grön/gul till Fas 1, brun till Jord och svart till Noll.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Kontakt på element
Hand håller en elanslutning med felaktigt anslutna kablar, grön/gul i Fas 1, brun i Jord och svart i Noll.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Ja du, det var inte många rätt där inte. Inget alls faktiskt :) Frågan är hur ledarna egentligen är kopplade i den dosa de kommer ifrån. Det kan i teorin vara rätt faser, nollor mm men det måste ovillkorligen kollas och korrigeras. Jag hade vägguttag som man uppenbarligen dragit i efterhand vid en tilläggsisolering där fasen var ansluten till det nya uttaget med en gul/grön ledare, så det var rätt kopplat men fel färg. Det är givetvis generalfel men kopplingen i sig var inte farlig. När jag såg det i samband med att vi drog om all gammal el (äldre färgstandard) blev dessa inte långlivade... Har du kompetens att mäta dig fram till vad som är vad? Om inte måste du anlita en elektriker för din egen och andras säkerhet.
 
  • Gilla
StureS och 1 till
  • Laddar…
Den stickproppen är lite lurig, följer inte från vänster till höger, titta noga på märkningen i den, sen som sägs, inte många rätt där. Är det ett 230V element och ingen jordfelsbrytare så har elementet givit värme, om det inte finns fler generalfel. att det är 5 ledare till elementet. kan vara att det går att ha det som master och ge ström till nästa element, men finns inte för dito i dosan.
 
Tobzter
Jo de har suttit i 3 år sedan vi flyttade hit. Och har givit värme.och sitter inge jfb på detta. ..
Trött man blir...

Kan man mäta upp detta med instrument?
 
Redigerat:
Jepp , är verkligen den som syns gul/grön eller bara grön, snurra på isoleringen så du är säker, är den verkligen en jord så är det 230 mellan brun och jord samt 230 mellan svart och jord, kanske 400V mellan brun och svart, det finns inga garantier hur resten ser ut. Det går att mäta om den är gul/grön och en vattenledning, då ska det vara 0 volt om den är rätt kopplad i centralen. kan även vara kopplad till noll( ska vara en blå ) någonstans. Du bör öppna så många dosor som kan hitta och rycka i dom ledningarna för att se vart dom går. Kan vara fatala kopplingar på annat ställe som är helt fel färgmässigt, G/G får aldrig vara annat än jord, I övrigt så kan det bli att en elektriker får gå igenom anläggningen och se hur det ser ut centralen.
 
Eftersom du har JFB blir det lite vanskilgt att mäta upp det helt utan att bryta all el eller riskera att JFB:n löser. Som jonaserik skriver ska det vara 0 V mellan skyddsledaren (allmänt kallad jord) och ett element, men det kommer instrumentet att visa även om skyddsledaren inte alls är ansluten! Mäter du resistans mellan skyddsledaren och ett element kan du trippa JFB:n. I och för sig är det en riktigt bra test, men kanske inte så kul om strömmen bryts oplanerat. Det enda riktiga är att få allt uppmätt och genomgånget. Du kan själv förbereda (helt lagligt för en gångs skull i detta forum!!!) genom att öppna dosor och lossa på vägguttag. Om allt annat ser ut att ha rätta färger och inget är kopplat konstigt utom just denna så kan du begränsa elektrikerns tid till bara denna koppling (och in mot centralen). Elektrikern bör vara utrustad med en spänningsprovare med möjlighet att mäta fas, jord och nolla samt trippa JFB:n och den kan ni tillsammans testa i alla uttag i hela huset. Det går snabbt och ger ett riktigt bra test på hur anläggningen är kopplad. Denna test kan du utföra själv (faktiskt också helt lagligt!!!) genom att köpa en sådan (eller liknande):

https://www.kjell.com/globalassets/mediaassets/276750_50348_manual.pdf?ref=ACDFC89F31
 
Tobzter Tobzter skrev:
sitter inge jfb på detta. ..
F fb35523 skrev:
Eftersom du har JFB
Du bommade att det inte finns JFB , då är det förståligt att elementet värmde.
 
Ahh, det fanns INTE JFB... Jag läste slarvigt! Ja, om det verkligen är så att gul/grön är skyddsledare så är det en sagolik tur att de inte kopplat mer fel. Kanske gjorde de det först och fick prova sig fram tills ingen dog längre vid beröring av elementet :) Fast i praktiken är det för det mesta bara riktigt otrevligt att få en ordentlig stöt, men visst kan det gå illa, och gör så flera gånger per år.

Vi måste ju bara få en rapport tillbaka om hur det faktiskt var kopplat! Lova att återkoppla (ha, ha)!
 
Tobzter
Ja som sagt sitter ändas JFB på värmegolven ,,(Men ska kopplas in en till )


Ska slå av elen idag och se om de är vidarekopplat från något uttag eller dylikt,
Som sagt har nog suttit så här i 10 år minst och elementet har funka och har rört vid de flera gånger så i bästa världar så är det bara fel färg på kablarna,

Har hållit på med elen i huset på andra ställen där har de varit rätt kopplat,

Man har lust å bara slå av strömmen i hela huset när man ser att detta är fel ?? vad är mer fel då??
Fel årstid att börja riva i hela elen , Men Jippi då har man något att göra när sommarn börjar komma igen ;)
 
Mitt tips är att följa ledningarna till närmaste dosa och se om färgerna där är korrekta. Kan du lyfta på centralens kåpa och titta även där (med inkommande huvudsäkringar borskruvade/brutna!) så får du en ännu bättre bild av hur anläggningen är utförd.

Det jonaserik antydde var att jord och nolla är "samma" sak på ett sätt. Utan JFB kan jorden användas som återledare för fasen. Har du s.k. PEN-ledare in från gatan (samma ledare för PE=protective earth och N=neutral) så ÄR det samma sak i den punkten den ansluts. Då sitter det normalt två hopkopplade plintar i centralen fär man ansluter gul/gröna i ena och blåa i den andra. Eftersom de är hopkopplade kan man utan omedelbar funktionsnedsättning förväxla blå och gul/grön, men så klart är det olagligt, farligt och ger en ett antal inlägg i olika trådat på Byggahus, så det vill man ju undvika. Det farliga ligger i att man faktiskt använder en ledare som förväntas INTE transportera ström till att göra det och vid ett ledningsbrott kan då övriga jordbleck, höljen på apparater mm få 230 VAC i sig. Tar man då i vattenkokaren och diskbänken samtidigt blir man lite stirrig ett tag (i bästa fall).

Få nu inte panik. Det du kan göra omgående är inspektion enligt ovanstående. Kan du vara utan just detta element en tid så koppla ur det (egentligen bara dra ur kontakten som du visar på bilderna).
 
Tobzter
Då har man lokalisera vart kablarna till de felkopplade kommer ifrån, rummet bredvid .där e de kopplat på detta vis .. men här sitter de vit längst ner och brun är tvinnad ihop ?? Vart lite klokare att jorden sitter rätt här..
Öppen eluttagsdosa med felkopplade kablar, brun tråd tvinnad, grön/gul jordtråd korrekt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Att döma av inkopplingen så har elementet varit spänningssatt så länge ni har bott där, och om elementet vill ha 400 V så har det bara fått 230 V och givit dålig effekt. Det märks först om ni tar i något skyddsjordat med andra handen... Jag vet inte om det är läge att titta på hur stickproppen och dess sladd är inkopplad i radiatorn. Det kan ju vara fel där också. Så kolla allting mycket noga. Bilden säger att det ska finnas en anvisning under locket till dosan.

På din sista bild ser man hur de tre faserna fördelas jämnt på elementen. Märkligt att den bruna är skarvad med tejp när det finns plintar avsedda för detta uppe till vänster. Återigen en indikation på att titta närmare.
 
Tobzter
Elementen är 230 v.

Men det stora frågan , kan jag koppla om så att det felkopplade uttaget blir samma som de andra och sedan sätta en Wago eller koppla dom bruna i plinten till vänster ?

För vidarekopplingen till elemetet är felkopplat men det är rätt i det senaste
 
Tobzter Tobzter skrev:
kan jag koppla om så att det felkopplade uttaget blir samma som de andra
Fast då måste du ju först titta hur kabeln är inkopplad i själva elementet. Det kanske är felkopplat där också så att felen tar ut varandra. Om du då rättat på ena stället så blir det livsfarligt.
 
Börja med att reda ut exakt vilken funktion varje kabel har. Rent tekniskt kan ju nån ha använt gröngul till en fas och det är det andra elementet som har spänningssatt skyddsjord...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.