Ursäkta uttrycket men VAD FAN SKA MAN GÖRA håller på att bli vansinnig på allt.

Redan för drygt tre år sen då kopparnätet skulle läggas ner visste vi i byn att det inte skulle fungera trots att Telia menade det, både namnet framtidens nät med dess broschyr med ett dött träd och ett grönt träd fick mig att koka då man visste vad som skulle hända. Var ett jäkla tjorv och vi hade knappt Internet och det var tekniker flera gånger och tillslut gav jag upp Telia och testade Tele2 som funkade det hjälpligt 2-10 Mbit, en riktigt bra dag kommer man upp i 15Mbit dock inte om det snöar eller regnar kraftigt, mobiltelefonin funkade som tidigare halvdant.

Blir förbannad på Telia då dom kallar dig folknätet, då ska dom för helvete bygga master och inte slösa pengar på reklamfilm och dom gjorde ju en hyfsad vinst med men det är väl tackvare att man är ett folknät för tätt befolkade områden.

I vår hände nåt det går knapp att ringa med mobilerna, vi har ständiga avbrott i mobilabredandet (kul med hemlarmet då telefonen tjuter om nätterna) och det verkar vara både Telia och Tele2. Då man talar med Telia hävdar dom att vi går medelgod täckning trots att jag inte kan ringa inne, då är det huset som skärmar och då jag säger att jag måste stå på vissa ställen ute så är det skog och träd som skärmar, visst det stämmer ju men då kan man ju knappast kalla det medelgod täckning, Telia säger att dom inte har några planer att bygga ut nätet eller göra nåt. Tele2 beklagar att det är dålig täckning men har heller inga planer på att göra nåt. Var en äldre farbror i byn som ramlade i huset och bröt lårbenet och ringde 112 och det bröt, det tog 12 minuter för sos att ringa tillbaka innan dom tillslut fick kontakt med honom.

PTS hänvisar till operatörerna och här blir det ju problem då Telia hävdar att vi har täckning fast vi inte har det, jag hade en del med vården att göra förra sommaren fter en olycka och då fick man ställa telefonen ute och gå med Peltorkåporna inne för att vara säker på att kunna nås, lokala vårdcentralen ringer flera gånger för dom vet hur det är men sjukhuset och försäkringskassan ringer kanske två gånger och sen har man ett meddelande att man får ringa igen. Nu är det ännu sämre än då trots att operatörerna hävdar att dom inte har gjort nåt eller att dom har några del på nätet.

Avregleringen av Telemarknaden blev jätte bra för landsbygden då telebolagen inte behöver leverera nåt om dom inte vill, vet flera som skulle flytta till byn om bara bredband och telefonin funkade men det spelar ingen roll för teleoperatörerna ät inte intresserade av oss.

Vad ska man göra? Börjar vara less nu.
 
  • Gilla
Nilsbygger
  • Laddar…
Börja med extern utomhusantenn för internet och en router som har antennutgång för det.
Har du mottagning idag i mobilen, även dålig, så kommer det att ge bra mottagning med 99% säkerhet.
Sedan kan du köra IP-telefon via routern.
Alternativt att din operatör har stöd för koppling mellan mobilnät till wifi i din router, kräver att din mobil också han den funktionen.
Några förslag för att lösa dina problem och det borde man ha upplyst dig om som lösning.

Lite utifrån 112 problem som inte alla känner till eller tänker på är att rycka ut SIM-kortet så går mobilen på bästa mottagning oberoende av operatör för 112-samtal, kan vara bra att veta om det t.ex. händer något med mobilnätet för en operatör man valt.
 
  • Gilla
hapazard och 1 till
  • Laddar…
R
Hur ser intresset ut för fiber hos er?
har det nångång varit på g?

annars kan ju ett alternativ vara att starta en fiberförening och försöka lösa det på så vis?
 
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
Enligt den ständige tidsoptimisten Elon Musk kommer Starlink att vara klart inom 2 år.
Det innebär internetanslutning runt hela världen med hastigheter som motsvarar 4G.

Ser själv fram emot det på min båt.
 
R RalleB skrev:
Hur ser intresset ut för fiber hos er?
har det nångång varit på g?

annars kan ju ett alternativ vara att starta en fiberförening och försöka lösa det på så vis?
Givetvis. Bara att köra på. Bygg själv lägger jag min röst på.
 
Jag skulle börja med att testa fler operatörer. Vi har ett "släkt fritidshus" i fjällen. Där är det numera Tele2 som fungerar bäst. De med Telia får nästan ingen mottagning. Med Tele2 får jag 50 Mbit i telefonen. Du kan ju börja testen med ett kontantkort, så blir det enkelt och billigt. Vi kör där med en mobil bredbandsrouter, så vi kan sköta övervakning av värmepumpen, en övervakningskamera remote. Och koppla upp våra datorer ned WIFI när vi är där. Vi tar även det mesta av TV via routern.
 
Hos mig var internet Telenor ganska slö och instabil. Sedan kollade jag täckningskartan och såg att 3G var dålig här. Jag köpte ett nytt 4G-modem och nu går det blixtesnabbt.
 
Ja i fritidshuset var det tidigare så att vi fick bara 3G täckning utomhus med Tele2, ingen täckning alls med Telia (utom GSM, som gick utomhus). Jag satte upp en utomhusantenn, det fungerade skapligt för 3G.

Md 4G har v kanontäckning även inomhus, fast bara med Tele2.
 
Jag har extern antenn på huset och modemet låst på 3G, har jag på auto eller 4G funkar det inte alls och då har jag nånstans mellan 0-10 Mbit men en klar dag kan jag ibland komna upp i 15Mbit men en regnig dag så är det mellan 0-0,5 Mbit. ADSL var kanske inte då bra men det fungerade i alla fall och var stabilt som det är nu måste man hålla koll på vädret i slutet av månaden då man ska betala räkningarna.

Köpte en mobil med Wifi samtal och tänkte att det skulle bli bättre men det blev ännu sämre om man har det påslaget vilket säkert beror på att jag har för dålig bandbredd för då klipper det ner samtalen hela tiden. Dom som har kvar IP telefonen klagar att det inte går att prata i den utan är bara burkigt och ekon i telefon. Jag kräver inte att jag ska gå 100Mbit eller så men i alla fall 5-10 Mbit som är stadigt och fungerar vore fint och att man inte ska måsta gå ut eller lägga ut telefonen och gå med bluetooth hörselkåporna inne för att det ska gå att prata i telefon.

Om man är typ 77 år och ligger med brutet låren tror jag nog att man kanske inte tänker på att pilla ur simkortet ur telefonen för att ringa SOS, han hade ju tur att han fick ringt innan det bröt och SOS tillslut kom fram. Tror faktiskt att även jag som 45 åring inte tänkt på pillar ur simkortet med krossat knä efter att gått om kull med motorcykeln, jag hade tur att jag var i en lucka i radioskuggan så jag kunde ringa hjälp.

Tele2 har funkat minst dåligt där vi bor men nu verkar som att hela mobilnätet är mycket sämre både Tele2 och Telia, dock är det så att Telia verkar funka bättre på vissa ställen än Tele2. Har försökt kolla efter utlänska abonnemang, kollade efter Finskt abonnemang för att komma åt roamingen men det blir dyrt då man inte kan komma åt de bra abonnemangen med fria samtal inom eu utan att vara skriven i Finland. Vet inte hur många operatörer som funkar här omkring om det är fler än Telia och Tele2 men det är ju ett jäkla tjorv och man dra med sig en trave med telefoner och ha en massa nummer. Är ju sjukt att utlänningarna ska ha tillgång till fullt mobilnät medan vi som bor här inte har det.

Kommun har snackat om fiber i flera år så det är väl bara att hoppas det blir av, problemet med att skapa nån fiberförening är nog att få med de gamla i byn även om dom skulle ha nytta av detta med bla trygghetslarm.

Har full förståelse att man tar bort kopparnätet men då ska man ha en likvärdig ersättning, en regnig dag 2020 har vi både sämre Internet och mobiltelefoni än vi hade 1997 då man surfade med 56K modem och hade NMT telefon. Alltså det är rent marknaden som styr och det finns inget man kan göra åt det, om operatörerna säger att vi tycker inte du är värd att ha telefon i och Internet så är du mer eller mindre rökt.

Finns det nåt mer man kan göra själv
 
Jag skulle ta hjälp med att kontrollera antenn och ställa in riktning/placering utifrån mätning.
Vad har du för antenn och router, är det den du kallar modem?
Ett tips är att minska ned det du skriver i inläggen och fokusera på problemet, det blir så svårt att svara med allt ovidkommande, i all välmening.(y)
Tipset med SIM är mycket seriöst vilket jag har som lösning när jag är ute i skogen och arbetar om något skulle hända. Vill du inte ta det till dig behövs ingen kommentar!
 
Sätt upp en dubbel 4G-antenn på taket, rikta noga, korta antennkablar, in i en 4G-router, och upp med en bra accesspunkt typ UniFi AC-Mesh som räcker 100 meter ute, och telefon med Wi-Fi samtal. Det kommer funka bra, om det redan fungerar så halv-bra.
 
A
G gaidin skrev:
Enligt den ständige tidsoptimisten Elon Musk kommer Starlink att vara klart inom 2 år.
Det innebär internetanslutning runt hela världen med hastigheter som motsvarar 4G.

Ser själv fram emot det på min båt.
Så som jag har förstått så är det bara för den amerikanska marknaden.
Men jag kan ha fel..
 
B busse skrev:
Jag har extern antenn på huset och modemet låst på 3G, har jag på auto eller 4G funkar det inte alls
Högst sannolikt behöver du rikta om antennen när du byter från 3G till 4G.
B busse skrev:
Köpte en mobil med Wifi samtal och tänkte att det skulle bli bättre men det blev ännu sämre om man har det påslaget vilket säkert beror på att jag har för dålig bandbredd för då klipper det ner samtalen hela tiden.
Bra idé, men du måste fixa bra mottagning för att det skall fungera.
B busse skrev:
Finns det nåt mer man kan göra själv
Ja
 
  • Gilla
AndersS
  • Laddar…
maflax skrev:
Så som jag har förstått så är det bara för den amerikanska marknaden.
Men jag kan ha fel..
Japp det är fel. Man börjar i USA med tester men kommer senare leverera tjänst överallt.
 
  • Gilla
Anonymiserad 138107
  • Laddar…
MathiasS MathiasS skrev:
Japp det är fel. Man börjar i USA med tester men kommer senare leverera tjänst överallt.
Man börjar väl till och med 2021 med de testerna, det skall bli spännande.
Bor i skogen och har bara mobilt bredband. Skall ge mig ut på långsegling där det inte finns internet all. Musk löser ju båda mina bekymmer =)
 
  • Gilla
MathiasS
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.