D
Har 8 lysrörsarmaturer i garage som jag vill lägga över en Fibaroswitch men förstått att lysrör över en sådan är en dålig idé och då är mina funderingar att man skulle ju kunna konvertera armaturerna till LED, byta rör och tändare, men frågan är om detta verkligen löser problemet?

Alternativet är väl att byta armaturerna till LED-armaturer, tex https://www.jula.se/catalog/el-och-...elysning/lysrorsarmaturer/led-armatur-010570/ från Jula?
 
Du bör kontrollera vilken LED-effekt som Fibaro tål och hur väl LED-rören är konstruerade för att minska olinjär ström. LED kan vara en riktigt elak last likt de gamla lysrören.
 
Är det bara on/off på lysrörs belysning så är det lämpligt att använda en liten kontaktor som är bättre på att hantera tillslagsströmmar som lysrör har.
Kontaktor styr man med Fibaro, Plejd eller annan kontroller.

En kontaktor för att styra lysrörs belysning, etiketterad "MALMBERGS".
 
  • Gilla
toolman77 och 1 till
  • Laddar…
D
L Leif i Skåne skrev:
Är det bara on/off på lysrörs belysning så är det lämpligt att använda en liten kontaktor som är bättre på att hantera tillslagsströmmar som lysrör har.
Kontaktor styr man med Fibaro, Plejd eller annan kontroller.

[bild]
Tack, övervägt detta men någon sa att även en sådan skulle ha problem med så många lysrör, funkar det så är ju detta idealiskt och det enklaste?

Var skulle du säga att gränsen går för en sån här?
 
Det står på den, 11 kW vid AC-3 som avser "motorlast", dvs ganska svår last där lysrör och LED-rör kan falla in.
 
8 lysrör på den kontaktor blir bar 2 rör på varje kontakt, det är ingen belastning alls för den!
Har du tillgång till 3 fas så får du flimmer fritt ljus! Då kopplar man 3+3+2 lysrör över 3 kontakter.
 
TS kan ju välja ett enpoligt relä av samma typ också. Att dra in den kontaktorn för det ändamålet skulle nästan enligt elmontnts regel peka mot hempul.
 
D
Detta är för en bekants räkning och han kommer använda en elektriker för att installera :) , så en enpolig kontaktor löser detta mao?

Det är väldigt positivt, hade av någon anledning fått för mig att lysrör ändå var för svårt för en sådan.
 
Nej inte minsta problem med ett normalt DIN-skenemonterat relä. Att börja dribbla med trefaskopplingar för åtta armaturer vore överkurs om det nu ens är trefas framme där. Samma med slitage av kontakter det ligger väl inom vad komponenter med märkström 10 (16) A klarar av och särskilt när det gäller reläer.
 
  • Gilla
Leif i Skåne
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.