Vi har köpt ett hus som är byggt på 1900 talets början. Renoverat och tillbyggt på 70 talet. Ska börja renovera det nu och brytit bort golvspånet och gips från väggarna. De har isolerat på insidan av timmerväggarna med 5cm stenull sen plast. Jag tänkte ta bort den isoleringen och sätta träfiber skivor i stället. Troligtvis 5cm och sen råspont å gips. På utsidan är det också isolerat med 5cm glasull Utanför den gamla ytterpanelen. Delar av den yttre panelen ska bytas så där byter vi isoleringen. Men är det risk att det blir fukt i den delen där vi inte byter isoleringen? Vi kanske måste byta all isolering där vi byter på insidan?

Vad tycker ni.?
Vi ska ändå byta färg på huset så kanske borde byta all panel?
Mvh calle
 
Varför ska du byta isoleringen?
 
Ja jag vet inte men känns ju kanske som man vill ha natrliga material i väggarna. Det har ju iof funkat som det varit nu också.
 
Stenull är gjort av sten. Det är väl minst lika naturligt som träfiber?
En gyllene regel är att inte ändra på något som fungerar...
 
Det finns säkert andra ställen att stoppa tid och pengar... Gamla hus har en tendens till att kunna svälja mycket ändå av de varorna.
Att ändra bara för sakens skull känns lite onödigt. Bättre då att ändra om man ändå av ngn annan anledning behöver riva väggarna.
Det som möjligtvis kan motivera är väl om ni vill byggnadsvårdsrenovera tillbaka till originalet.
Precis som useless skrev så bör man inte ändra på något som fungerar.

Vi har en gammal gård, och det finns precis hur mycket som helst att göra, och hur mycket pengar som helst att spendera (om man hade haft dem). Prioritera hårt och välj vilka strider som måste tas, och när.
 
Jo det ska tillbaka till lite mer ursprung. Så gipset ska bort å sen dit med råspont å sen gips. Då jag hatar rena gipsväggar. Det ska dit 2 nya spetsfönster där det en gång satt små rektangulära fönster. Sen kommer troligtvis ytter panelen att bytas då det på den sidan inte ser jätte skoj ut. Men ska ta bort all gios så får vi se hur isoleringen ser ut. Där det varit glasull va den lite svart.
 
C calle336 skrev:
Där det varit glasull va den lite svart.
Det brukar den alltid bli av smuts/damm. T ex längs med kanter mot reglar o likn där det funnits små springor/luftfickor. Ju mer damm/smuts på isoleringen desto mer drag har det varit.
Är det däremot mer typ spraymålat svart så kan det vara mögel, men omöjligt att säga utan bild, och ibland räcker inte ens det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.