Nu när kylan kommer och man frekvent är igång med vedeldningen här i det utbyggda gamla torpet funderar man återigen det är här med att få värme från kaminer att förflytta sig. På bottenvåningen eldas dagligen i köksspis men framförallt i vardagsrummet. Blir härligt varmt och man hade ju önskat att dennna värme kunde smitta av sig lite till övervåningen där alla sovrum ligger samt ett allrum. Vägen luften skall vandra är via kök, hall och sedan en smal trappa uppåt. Ingen spikrak väg direkt i det lilla torpet med rätt små rum och lågt i tak. Man hade velat åt en bättre värmeförflyttning. Egentligen rakt upp från vardagsrumstaket upp till mitten av övervåningen. Vad har ni för tips där ute? Finns det något sätt? Eller är det att kämpa i motvind mot fysikaliska lagar? :) Värmen stiger, ja men det förutsätter cirkulation också. Hm...
 
Kan tillägga att vedeldning är vår huvudsakliga värme under vintern med fyra eldatäder även om det finns komplett med direktverkande element som grundvärme. Men som sagt, hade man lyckats få värmen från vardagsrummet att spridas bättre uppåt hade det varit en stor vinning.
 
Kolla på airmove dom har värmeförflyttare.
Airmove 2.0 heter den om jag inte minns fel
 
Huggabuggaa Huggabuggaa skrev:
Kolla på airmove dom har värmeförflyttare.
Airmove 2.0 heter den om jag inte minns fel
Ja det är ju en variant men samtidigt funderar jag lite hur det kan tänkas fungera i detta fall. Den är riggade för att flytta ner kall luft så att varm luft kan vandra nedåt av egen maskin. Då övervåningen till stor del består av sovrum finns det gott om friskluftsventiler osv. Blir det då att man trycker ner kall luft till värmen i bottenplan och att det sedan fylls på med ny frisk luft utifrån. Hm... Spontant hade man velat flytta den rejäla värme som blir i vardagsrummet hosnhuvudkaminen uppåt i huset...
 
Kan värmen förflytta sig av egen maskin genom en öppning i golvet från vardagsrummet där det kan vara upp emot 30 grader när det eldas och på övervåningen rakt ovanför är det kanske 15-16 grader. Eller kommer det inte bli förflyttning av luften av egen maskin?
 
Det är jättesvårt att flytta luftburen värme. Det krävs tyvärr stora kraftiga fläktar och att det är mer eller mindre raka spåret till ÖV. Ni borde skaffa en vattenmantlad kamin/insats där ni eldar och installera vattenradiatorer.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.