I går kväll uppstod ett mycket skumt elfel i mitt hus. I samband med matlagning på spishällen (ansluten till två faser, ugnen är ansluten till den tredje där) la spishällen av (ugnen funkar) samtidigt som påslagen belysning på olika håll runt om i huset gick ner på mycket svagt glödljus (men alltså inte helt dött).

Jag testade att byta ut/runt alla säkringar, ingen skilnad. Kunde sen sluta mig till att de ställen där ljuset gått ner alla var anslutna till säkringarna i tredje raden i mitt proppskåp. Men de propparna har i och för sig inte gått. Spishällen har en av de två faserna i tredje raden.

Vad kan det vara? Är det allvarligt och svårt att åtgärda? Finns något man kan göra själv eller är det bara att försöka få tag på en elektriker?

Misstänker att elpannan nu går på bara två faser, så det kan bli lite småkyligt i huset med 18 grader kallt ute.

Kan nämna att jag har jordfelsbrytare för hela elanslutningen, men den löste alltså inte ut.
 
Kolla huvudsäkringarna på inkommande ledning. ;)
 
Kan det va så jäkla enkelt? Ja de sitter ju ute i mätarskåpet, så dit ut tänkte jag ju inte på att gå och kolla (i vinterkylan). ::)

Så det kan alltså ändå finnas svag spänning fast en huvudsäkring gått? Blir inte kretsen helt bruten då?

Tack hur som helst Immobil, jag kollar direkt jag kommer hem. Har du rätt har du just besparat mig en onödig elektriker-räkning. Det tackar jag särskilt för.
 
Du kommer att mata ut spänning via din tre-fasbelastning som är spisen till den fas som är borta (Backspänning).
 
Låter som en trasig huvudsäkring :cool:
 
Immobil skrev:
Kolla huvudsäkringarna på inkommande ledning. ;)
Helt klart ett fall av trasig huvudsäkring. Någonstans i kedjan. Mest troligt har någon av mätarsäkringarna löst med det kan även vara tidigare i kedjan. D.v.s på nätleverantörens sida.

Och huruvida lampor kan lysa svagt även när en säkring gått är för att spänningen tar en annan väg tex genom spisen, bastun, elpannan eller en annan trefasgrupp.

Som jag skrev i en annan tråd så händer det varje jul att nån ringer i vild förtvivlan och undrar varför julgranen ute på altanen börjar lysa när dom slår på spisen. Och då är det alltid detta som har hänt.

// DeBe
 
Det kan nog inte vara något annat än huvudsäkringen. Detta fenomenet hade jag i mitt förra hus också; Ganska spöklikt med de glimmande lamporna som dock gav ett bra ledljus fram till elcentralen... ;)
 
jag råkade ut för samma fenomen en gång, gick ut för att byta huvudsäkring men alla var hela?? slog av huvudbrytaren o slogsen på den-poff!! -lät det...
skruvade ur huvudhuvudsäkringarna, dom i stolpen före huvudsäkringarna och öppnade kåpan i mätarskåpet. det visade sej att två fasledare smält ihop pga att när ledarna skalades på fabriken så hade någon mupp klippt av ca hälften av kardelerna vilket med tiden gjorde att osoleringen smälte och faserna brann ihop. jag bytte ledarna själv(det var en lördag) och ringde energiverket på måndagen och berättade vad som hänt(var tvungen att bryta plomberingen). han jag pratade med sa att det var vanligt att dom brann ihop!! :( :(

förra helgen gick det en huvudhuvudsäkring,35A, istället för huvudsäkringen,25A, med tiden så blir dom "slut" och tål mindre ström
 
Var hos grannen i höstas för att han saknade en fas.
Mätte upp inkommande och där saknades fasen, ringde energiverket.
Dom kom ut och konstaterade att allt var helt vid trafon. Dom mätte upp kabeln och det visade sig att en nergrävd skarv hade gett sig, så det blev fram med grävskopan för dom.
Detta var naturligtvis på en lördag!
 
Kan bli riktigt konstiga fel när en huvudsäkring går.
En gång i jobbet, var ja hemma hos en tant som var helt ifrån sig, när hon satte igång spisen så tändes lampan över köksbordet.

Mvh Tobbe
 
var också ute för en sån där skummis -jäklar vad jag funderade.
Ett vägguttag hade 230 tills jag tände en lampa på samma grupp, då hade jag ca 180 v. Det var så jag märkte det, dammsugaren gick på halvfart när jag tände lampan.
Och jag min dumma jävel mätte mellan fas o jord i centralen, och då hade jag ju 230 överallt. Hade jag bara mätt mellan faserna hade jag ju fattat...
Iaf - samma där - huvudsäkring.
 
Japp, det var en av huvudsäkringarna. :) Och tack och lov hos mig själv (vid mätaren). Så då har man lärt sig något nytt..... Tack för alla snabba och upplysande svar.

 
Maskot skrev:
Har du rätt har du just besparat mig en onödig elektriker-räkning.
:-[ Det var så lite så, jag skickar en faktura. ::) :-X ;D
 
Att bli av med en huvudsäkring ger snarlika effekter till de som man får om man har jordfel i en bil. Strömmen tar diverse icke avsiktliga vägar, och längs dessa vägar lyser det lite på halvfart här och där.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.