Framtidsgrubblar över att rigga en wc på övervåningen. Avluftningen av avloppet ligger några meter bort så funderar över om man kan nyttja det på något vid? Tycker man läsa inlägget att så är fallet. Avluftningen går upp genom yttertaket på en utbyggnad där badrummet och tvättstugan på bottenvåningen ligger. Planen på extra wc på övervåningen ligger inte i utbyggnaden så höjdmässigt skulle nog extra wc-n ligga i höjd med där avluftningen går upp i yttertaket. Är det ens värt att tänka tanken att nyttja avluftningen? Alternativet är att gå rätt ner men då hamnar man i kökets avlopp och får då köra toalett med kvarn för dimensionerna i köket lär vara för klena. Att bryta och upp betongen och lägga om rör i plattan på utbyggnaden är inte aktuellt.
Inte aktuellt...
 
Jag hade filmat de befintliga rören för att på så sätt få fram hur ledningarna är dragna och vilken dimension de har och deras status. Annars är det inga problem att nyttja avluftningen som avloppsrör. Tänk på att du kan behöva isolera den för att minska ljudet som uppstår vid ex. Spolning.
 
Det kan vara klokt att filma läget faktiskt. Hur nära utloppet i taket skulle i sådana fall avloppet från nya wc-n kunna anslutas avluftningen? Avluftningen går igenom en kall oisolerad vind. Är det något annorlunda med lutning per meter för att få allt att funka? Riskerar att bli konstiga tryck i gamla avloppet på undervåningen?
 
Du hittar bransch-reglerna på https://www.sakervatten.se/branschregler/branschregler-2021.

I bransch-reglerna finns det rekommendationer om hur långt man kan dra horisontella ledningar utan avluftning. Iom att du kopplar på dig på en avluftning så bör det inte vara något problem med den tidigare installationen. Det viktiga är att det inte är bakfall på någon del av ledningen men man bör försöka ha ett fall på 2cm/m.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.