Jag vet attt jag nu startar en ny tråd på ett ämne som diskuterats tidigare, anledningen är att jag inte hittar den information jag söker.

Om jag behandlar min 28 mm tjocka granfasad med det klassiska receptet med järnvitriol och sulfat, hur länge kan man räkna med att fasaden håller sig innan den måste bytas ut? Jag var i kontakt med Flugger färg och fick svaret att järnvitriol inte skyddar virket över huvudtaget utan att det endast är en estetisk behandling och att jag skulle överväga den behandlingen mycket noga.

Kan man behandla en järnvitriol behandlad fasad med en vanlig fasadfärg efter x antal år? Är det någon som absolut avråder från denna typ av behandling.

Villrådig!!

Tar tacksamt emot bilder och information om detta.
 
Du borde hitta hur mycket info som helst, men..

http://www.byggahus.se/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=Farg;action=display;num=1042751707

Flügger pratar naturligtvis för sin sjuka mor. De har dock rätt i att järnvitriol inte ger ett pigmentskydd som färg gör, däremot är järnvitriol en fungicid och stoppar mögel.

Om du har en väl ventilerad, 28mm granpanel så skall det hålla rätt länge. Återkom och fråga mig om 20 är eller så :) Däremot är det viktigt att det är Gran och att panelen är ventilerad.

Se:
http://www.pedago.fi/dalton/hus/Hus8/jarnvitriol.html

Om du vill måla om med konventionell färg måste du rengöra fasaden noga för att få bort alla lösa fibrer. Skrapa eller blästring.
 
Grymt AndersG precis vad jag behövde, någon som slår näven i bordet och talar ut.
TACK!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.