Hej!

Jag är intresserad av era hus som sägs vara energisnåla (borde då vara de) med 34 cm isolerning..
Vad har ni för u-värde på husen...
T.ex vad har 1 1/2 plans "Orrheden" för energiförbrukning (ca) om huset ligger i umeå med en inne temp på 21 grader..
Uppvärmning exkl hushållsel..

MVH/André
 
Verkar ha lång semester.. ::)
 
Hej!

Ursäkta att jag inte svarat men här kommer det.....

U-värde vägg: 0,136
U-värde tak: 0,101

Som alla vet är beräkningar av energiförbrukningar alltid osäkra då det är många faktorer som påverkar.
Vi är dessutom försiktiga i att exakt utlova hur mycket ert hus kommer att förbruka.
Prata med någon som bott i ett Villa Varm några år. Då får ni reda på huset verkliga förbrukning, det är väl det mest intressanta, eller hur?

/Håkan
 
Tack! ;D

Helt klart godkända värden..

Ska försöka finna någon med ett villavarm.. ;)
 
Som alla vet är beräkningar av energiförbrukningar alltid osäkra då det är många faktorer som påverkar.
det "vet" inte jag

att beräkna skalets (teoretiska) u-värde är jobbigt men kan beräknas med rätt bra noggranhet
de "praktiska" korrigeringarna av teor beräknade värden finns det riktlinjer för (tex i gängse byggteknisk litteratur) serieproducerade hus borde det vara ännu lättare att gaffla in korrektionsfaktorerna

och kompletterat med meteorologiska data för orten, innetemperatur osv så vet man rätt noga vad energiförbrukningen/-förlusten blir

sen tillkommer bl.a varmvatten och lyse som är starkt beroende av familj och vanor
likaså tenderar vi att ha varmare än de 20 C inne som man oftast räknar på
 
Hej !
Nu när alla hus skall energideklareras så måste ni väl också försöka er på ett värde på energiförbrukningen ?¨
Lite uppskattningar kan ni väl reda nu ge i så fall ?

Lönar det sig med hus från Villa Varm även i södra Sverige ?

M.v.h
 
Dina frågor om energiförbrukningen är berättigade men tyvärr inte helt enkla att svara på för oss som husleverantör. Vi hade gärna informerat om energiförbrukning per kvadratmeter och eventuellt förbrukning relativt andra hus om vi hade kunnat. Det kan vi inte.

Vad vi kan är att erbjuda marknadens kanske mest välisolerade hus. Det innebär låga investeringar för värmekälla/-or och låga driftskostnader. Helt klart är att ökad isolering ger ett lägre U-värde, dvs hur mycket effekt som släpps igenom konstruktionen relativt temperaturskillnaden på in- och utsidan. Detta står i relation till mängden isolering, må vara att den inte är linjär. Husen blir varmare och den relativa energibesparingen blir större ju kallare det är ute. Så långt är det någorlunda enkelt. Det innebär att det är en varm och god idé för dig att bygga Villa Varm i det nordiska klimatet, dvs även i södra Sverige.

Vår idé är att leverera gedigna, varma och tysta hus och att våra kunder skall vara nöjda. En av våra kunder i södra delen av landet, som på natten inte hörde och märkte av stormen Gudrun, ringde oss spontant och berättade: ”Vi vet nu att ett hus från Villa Varm är välisolerat och varmt men också tyst. Så tyst att inte ens stormen väckte oss.” Kunden berättade vidare att många i omgivningen hade fått lämna sina hus på grund av kylan men att i deras hus var det +24 C° trots att de varit utan elström i över en vecka. Huset som är på 300 m2, höll värmen med hjälp av två braskaminer!

Fördjupar vi oss sen i teoretiska beräkningar, något som flertalet av er husköpare och även vi på Villa Varm inte fullständigt bemästrar, riskerar vi att lämna ut vilseledande information. Information tas ofta som löfte av en husköpare och lovar man något måste man kunna hålla det också! Våra hus byggs å ena sidan enligt ett konstruktionskoncept men är å andra sidan i övrigt anpassade för varje kund. Beräkningar vore till del möjliga att göra för varje enskilt hus och tomt men mängden variabler är för många för att vi ska kunna utlova hur mycket ert nya hus kommer att förbruka, exklusive hushållsel. Några viktiga parametrar, som var för sig kan representera väsentliga avvikelser i en kalkyl, är: Husets storlek, dess utformning, 1-plan eller 2-plan, väderdata för er ort, fönster- och dörrarea, husets placering i höjdled och i förhållande till väderstrecken, förekomsten av vindskydd, fönsterareornas förhållande till väderstreck (fönster i söder ger ett positivt energitillskott till skillnad från fönster i norr), värmekälla/-or, värmedistribution, ventilation, hur många som skall bo i huset osv.

Kravet på energideklaration kan efterhand medföra kunskapsuppbyggnad i ämnet, både hos oss och hos våra kunder. Kanske definieras efterhand också mer begripliga mått för jämförelser och en djupare förståelse för parametrarna ovan. Vi följer givetvis utvecklingen.

Välisolerade hus ger lägre energiförbrukning men har i sammanhanget ibland felaktigt förknippats med risk för fukt och mögel. Det stämmer lyckligtvis inte. För att förstå detta måste man se vad isolering egentligen är. Isolering är ett luftgenomsläppligt isoleringsmaterial som medför små luftrörelser och därigenom bildar en bra och energisnål klimatskärm. Vad som gör huset tätt är ångspärren (även kallad difusionsspärr) - inte isoleringen. Den syftar till att skydda huset mot fukt inifrån. Huset blir sen dragfritt tack vare det utvändiga vindskyddet som i detta sammanhang andas. Oberoende av isoleringstjocklek är god ventilation grunden till sunda hus.

Vad är då anledningen till att vissa hus blir sjuka? Kortfattat beror det oftast på bristfällig ventilation, korta och stressiga byggtider utan uttorkning, långa stommonteringstider som gör att huset står för länge under bar himmel, grundläggningsformer med tveksamma utföranden och markförhållanden och inte minst undermåliga och obeprövade konstruktioner.

Hur man än tolkar ökad isolering står det helt klart att våra kunder har visat sig vara mycket nöjda med Villa Varms varma, torra, tysta och mögelfria hus med låg energiförbrukning.

Det här blev ett långt och torrt svar men med de varmaste hälsningar från

Håkan Björkman, Villa Varm.

 
Jag tackar för långa svaret .
Man får då alltså fråga de olika tillverkarna om deras U-värde.

Sedan får man fråga de som bor i Villa Varms hus i samma landsända som man själv.

Intressant att få veta att huset är så tyst att de inte märkte av orkanen Gudrun, det var ju inte lite det blåste den natten.

Intressant också att få info om hur väggarna andas mm.
Jag får forska vidare inom området och återkomma.

Med vänlig Hälsning

 
Svar som är off topic har flyttats till [link=http://www.byggahus.se/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=4;action=display;num=1130334335]den här tråden[/link] av Marlene Eskilsson.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.