Vi har nyligen köpt ett hus. Källargolvet är ett trägolv direkt lagt ovanpå betonggrunden. Vi visste på förhand att vi skulle behöva riva bort detta och lägga en fuktspärr. Det är även isolerat inifrån samt satt träpanel ovanför isoleringen. Vi har förstått att detta kan vara en riskkonstruktion då fukt riskerar att tränga in även i träpanelen.
Vi har börjat bryta upp golvet för att kunna torka upp betongen innan vi börjar att lägga något nytt. Golvet torkar bra utom ett hörn.
Besiktningsprotokollet visade inga fuktvärden över gränsvärden utom just i det hörnet.
Vad tror ni är bästa lösningen för att lösa problemet? Det är alltså ett hörn mot yttervägg med träpanel och invändig isolering ovanför golvet. Det ligger också anlagt en rabatt som slutar mot hörnet. Utifrån kan man se att betongen är något skadat just i det hörnet.
Hörn av ett källargolv med upprivet trägolv och synlig betonggrunden, nära träväggspanel.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Hörnet av ett källargolv där träplankor blir avlägsnade för att avslöja den underliggande betongen och en träpanelad vägg.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Fukt utifrån är vanligast, är det dränerat?
 
Ja, är inte utsidan dränerad är ju det steg ett och lägg i så fall dränering med isolering, t.ex. Isodrän.

Är det sådär blött är det nästan oundvikligt att det blir mögel så väggarna måste rensas från allt organiskt material och invändig isolering.
Invändig isolering kan ge s.k. "omvänd fuktvandring" där daggpunkten (där varmare/kall luft möts och det uppstår kondens) hamnar "inne" och det vill man ju undvika. Är det sten/betong/lättbetong väggar kommer dessa att vara mer blöta/fuktiga med invändig isolering.

Om det redan är dränerat behöver det göras om uppenbarligen.

Det "säkra" är ju bort med allt organiskt, klinker eller Nivell-system på golvet och sen bara putsade väggar med kalk/silikat-färg och absolut inte något organiskt mot väggar/golv och se till att det finns luftspalt bakom allt mot vägg/golv så inga garderober t.ex. direkt mot väggen!
 
Vi hade liknande problem i ett hörn. Huset ör byggt med betonghålsten. Vi har tömt hela källaren på allt trä och putasat med hydrauliskt kallbruk. Dränerade och la in golvvärme. Skall bli intressant att se hur det kommer gå för oss.
 
Fairlane
Vi hade ett liknande problem i ett tidigare hus. Det hörnet var rätt oväntat då det sluttade mot huset på ett annat hörn som var torrt men bort från huset i detta hörn.
Det var ett enkelt fel. Stupröret i det hörnet satt inte ordentligt så marken blev väldigt mycket blötare där än den skulle blivit annars. Efter vi satte fixar det och rensat så var problemet borta. Kanske har du inte sådan tur, men det är ju lätt verifierat.
 
Hur tas vattnet från taket om hand?
Jag bodde i ett 60-talshus tidigare och det var samma problem där.
Vi grävde upp runt huset och då kom förklaringen. Dagvattenrören från stuprören gick bara rakt ner i marken och avslutades ovanför dräneringen. Dränering är inte till för att ta hand om vatten uppifrån primärt, den är för att ta hand om stigande grundvatten. När tätskiktet på utsidan gjort sitt så blir betongen fuktig, oftast mest i hörnorna om takavvattningen är dålig.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.