Vi bor i radhus där det finns en samfällighet som äger marken mellan husen och ansvarar för lekplatser, garage, snöskottning och liknande. Vi har där även ett gruppavtal för bredband och tv. Nu talas det om att dra in fiber, men det är isf något som görs per hus. Har samfälligheten rätt att säga nej till grävning på gemensam mark, förutsatt att det inte medför några kostnader eller besvär för föreningen? Jag tänker att det kanske ingår i att "verka för medlemmarnas intressen".
 
Karlia
De kan säga nej. Nedgrävd fiber gör ju att samfälligheten senare inte kan göra exempelvis trädgårdsland där, föreningens mark kan få begränsad användning.

Med det sagt fick jag lov att installera fiber, samma förutsättningar. Framförallt en av de som bott där länge var ordentligt upprörd. Andra resonerade annorlunda och tänker sig att de så småningom kommer att ansluta sig de också.
 
I den samfälligheten som vi bodde i tidigare så var det ett blankt nej. Det resulterade att en grupp startade en utredning om vad det skulle att kosta om samtliga fastigheter kopplades in och presenterade det för styrelsen.

Slutade i en omröstning (för alla boende) där det till slut klubbades genom och fiber grävdes in på området där varje enskild husägare fick ta ett beslut om de ville att det skulle dras in i huset eller inte.

Ca 90% av alla valde då att koppla in det (Ungefär 200 hushåll).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.