Håller på att ordna med en halvautomatisk bevattning till trädgården. Har dock stött på ett litet problem. Jag tänker ha en fodertunna eller liknande som vattenbehållare. I denna en dränkbar pump, som med vissa intervaller går på under en viss tid. Från pumpen går en slang, som i sin tur går till rabatten.

Däremot blir jag inte klok på hur jag ska leda slangen genom tunnan. Jag vill gärna ha ett lock på tunnan (för att djur och annat inte ska hamna i). Det gör att jag inte kan dra slangen genom öppningen, vilket annars skulle kunna funka.

Istället vill jag dra slangen genom väggen på tunnan, och så pass högt att den iofs. inte behöver vara vattentät. Däremot får den gärna sitta fast, så att bara göra ett hål så brett som slangen vill jag gärna undvika, eftersom slangen då inte sitter fast.

Finns det något enkelt sätt att göra detta? Det enda jag kan komma på är att ta typ en sådan här: https://www.magasin10.se/miljohante...r/genomforing-1-tum-for-tunnor-fat-behallare/ och sedan två slanghonor med passande gänga (en på vardera sida av tunnan).
 
Skottgenomföring heter det du söker
 
Jo, en bordgenomföring eller skottgenomföring (är dessa samma sak?) har jag kollat på, men det är väl snarare en sådan här:

https://staticcdn.watski.com/img/or...lication-139a3406214d4bbd3a36d2f8c270c687.jpg

Och då är väl inte tanken att man ska ha en permanent slang monterad i den? Eller ska slangen sitta fast genom den? I så fall skulle det ju kunna fungera.

Det är mest att det känns lite bökigt att köpa en genomföring och två slangnipplar för att komma igenom en tunna.
 
Tack! Så med en sådan antar jag att jag helt enkelt trär slangen igenom hålet?!
 
Nej man trär på slangen på vår sida och slanklämma
 
Aha, så är det förstås. Är det det som är skillnaden mellan en skottgenomföring och bordgenomföring måhända?

Sedan läste jag någonstans att man kan använda en sådan här: https://www.byggmax.se/reparator-metall-hozelock-p70340074 + lite klippt gummipackning, och sedan skruvar man åt den från ena hållet med packningen mot tunnans innervägg.

Det kommer som sagt att vara ovan vattennivån, så det är ingen risk för läckage utan jag vill bara att det ska sitta fast ordentligt.
 
Redigerat:
Det var mest att jag tänkte att det blir en massa kopplingar för en i mina ögon enkel sak (och i det läget tänkte jag att en sådan skarv hade löst lite av problemen), men det är det kanske inte.

Så från pumpen räknat borde det bli följande.

1. 1/2" slang + slangklämma
2. Slangnippel (typ denna https://www.axmarin.se/Slangnippel-...zfkibFmIGQUgU4woenx0ZsFxXNlTicioaAnwnEALw_wcB) + slangklämma
3. Genomföring (https://www.magasin10.se/miljohante...r/genomforing-1-tum-for-tunnor-fat-behallare/)
4. Slangnippel + slangklämma

Då borde det väl rimligen sitta fast? Eller menar du att det finns genomföringar som inte är gängade i båda ändar? Har letat, men letar antagligen efter fel saker.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.