Världens skog har växt upp på samma plats från ett litet frö - ett köpt träd har stått i en vindskyddad plantskola och har fått sina rötter beskurna för att de skall få plats i en liten kruka = inte alls samma förutsättningar.

Uppbindning av träd finns två större olika skolor och det växlar med jämna mellanrum vilken som anses vara mest rätt. Binda långt ner så trädet får känna av vinden och skapa egna förankringar samt styva upp stammen eller binda långt upp så allting står helt fast och trädet inte behöver lägga någon energi på att förankra sig. Man kan förespråka någon av metoderna men att påstå att den andra är helt fel är något inskränkt. Jag har använt bägge i jobbet, beroende på hur kunden vill ha det.
 
  • Gilla
heimlaga och 3 till
  • Laddar…
Varför ska man ha impregnerat till allt, folk är fullkomligt trycksjuka.

Köp vanligt obehandlat virke, slå ned det, är du extra duktig måla det också.

Vad är det värsta som kan hända? Jo att du får byta en stödstolpe eller två.

Ibland undrar man alltså...
 
T Thörre skrev:
Man undrar ju hur världens skog kan stå upp när ingen är där och binder upp varje träd.

Träd är som människor, lata.
Dom är inte programmerade robotar som alltid växer på samma sätt, dom växer olika beroende på sina förutsättningar och gör inte av med mer energi än vad som krävs.
Tex har ett fruktträd det för bra så sätter det inte frukt för det finns ingen anledning att lägga energi på att föröka sig för den är inte rädd för sin överlevnad.
Fruktträd sätter frukt senare om de växer i rik jord ja, men de kommer sätta mer när de kommer igång.

Men träden kommer luta om de inte binds upp, sen kan jag hålla med om att det mest är ett estetiskt problem.
 
Shou sugi ban - kanske en lämplig metod om man inte gillar tryckt.
 
Det brukar gå bra att ta en lämplig granstaver ur skogen och så sveder man nedre ändan i en brasa eller med blåslampa så ytan förkolnas upp till en bit över markytan innan man slår ned den.
Billigt och enkelt och håller uppemot 10 år.

Har man inte egen skog så brukar det gå att få kvista upp och ta sånt där virke gratis om man frågar när någon har bottenröjt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.