B
De två frånluftsprinciperna vid självdrag i bastu har diskuterats flitigt, en del förespråkar frånluft i tak/huvudhöjd medan andra anser luften ska tas ut längre ned under bastulav, fördelar det senare med snabbare uppvärmning, mindre arbete för aggregatet och jämnare temperatur i höjdled.

Samtidigt ska man försöka få ut frånluften i samma utrymme som tilluften tas ifrån. För min del blir det med frånluftuttag under bastulav ca 1,3 meter spirorör uppåt och sedan ca 1,6 meter framåt. Med nästan 3 meter ventilationsrör undrar jag om ventilationen ens kommer fungera? Är det trots allt bättre att ta ut luften i tak och endast 1,6 meter rör framåt?
 
Den finska modellen med ventil under lav ska väl kombineras med mekanisk fläkt, då får väl luften lite extra fart och kommer längre?
 
B
ppoonnttuuss ppoonnttuuss skrev:
Den finska modellen med ventil under lav ska väl kombineras med mekanisk fläkt, då får väl luften lite extra fart och kommer längre?
Osäker, dock ser det på bilder ut som om det bara är ett hål genom vägg rakt ut till nästa utrymme. Bastupunkten har nån bild över ett uppåtgående rör i vägg med självdrag. Frågade dem om att plussa på ytterligare rördragning horisontellt i tak. De rekommenderade att höra vad aggregattillverkaren förespråkade, och de i sin tur rekommenderade tak-ventil, så det får bli det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.