Vi har ett hus från 50-talet som vi håller på att renovera. Grunden är en oisolerad platta på mark. Verkar vara gjutet tjockare kring ytterväggar och sedan bara 5 cm (utan armering) i rummen. Under plattan är det några cm sand och sedan sprängsten. Stora delar av tomten är byggd ovanpå sprängsten så det borde vara bra dränerat.

Innan renoveringen så fanns det ett uppreglat golv på undervåningen och reglar och stenull (som låg direkt mot betongen) så bra ut när vi rev ut det. Så det verkar som platta är torr och inte suger upp fukt. Det är gott om luftfickor mellan stenarna under huset (har borrat och kikat under platta på några ställen) så vatten borde rinna undan snabbt. Bilden nedan är från uterummet som ligger kloss an mot huset, under huset verkar det se likadant ut.

Ett uterum med ojämn betonggrund och uppluckrad yta fylld med sprängsten och tegelbitar vid en husrenovering.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Den gamla betongen var väldigt ojämn och det var nivåskillnader i huset så vi har flytspaklat golvet för att få det jämnt och i våg. Alla rum på undervåningen kommer inte att renoveras, så det kommer finnas kvar golv som är uppreglade på träreglar bredvid rummen som kommer få nya golv.

Ojämnt och fläckigt betonggolv i renoveringsfas, med synlig grundvägg och ledningar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



Renoverat rum med nyligen flytspacklat golv, synliga tegelväggar och dörröppningar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Vi valde tidigt bort golvvärme pga risk för fukt samt att det troligen skulle bli att elda för kråkorna.

Vi är nu i skedet att bestämma konstruktion för det nya golvet och jag har några förslag som jag önskar få åsikter kring. Vi har idag 224cm mellan flytspackel och tak och vill därför göra golvet tunt så att vi inte går under 220 i takhöjd. Golvet är kallt (tänker mig att luften rör sig ganska fritt under huset så plattan håller nog ungefär samma temperatur som utomhus) och vi vill därför lägga på ett lager med isolering.


1) Ångspärr, 2cm cellplast, 15mm parkett. Detta är den lösning som vår snickare rekommenderar. Osäker om plasten behövs, finns det kanske en fördel att eventuell fukt inifrån kan kondensera mot plattan och sedan gå ner i marken? Gamla lösningen hade ingen ångspärr och den fungerade i 70 år. Lockar ju att göra något liknande igen.

2) Platonmatta, 2cm cellplast, parkett. Ungefär samma lösning som ovan men lite mer ventilation av plattan. Troligen ”overkill” men känns ju ofta skönt att vara på säkra sidan. Då jag är inne på en passiv lösning så kanske det går lika bra med ångspärr men använda platons förseglingsband mellan golv och vägg samt använda ventilerade socklar?

3) Platonmatta med mekanisk ventilation, 2cm cellplast, parkett.


Antar att varje cm isolering gör mycket när det är så lite isolering, så kanske värt att lägga på en extra?
 
Fortsätter som i en dagbok och skriver ner mina tankar. Om någon har några kommenterar så får ni gärna skriva.

Tankarna går vidare efter att ha ringt och pratat med Isola (som delvis gör platon) samt efter att vi haft kontakt med kommunen angående radon.

Enligt kommunen är det många hus i vårt närområde som har höga halter med radon och många hus som inte haft problem. Det verkar vara väldigt lokalt helt enkelt men vi blev ändå lite oroliga. Att göra en ordentlig mätning tar tyvärr mer tid än vi har innan golvet skall vara på plats så vi får antingen bygga det på ett sätt som förebygger radon eller chansa och åtgärda eventuella problem efteråt.

Isolas förslag var att lägga en platonmatta och förbereda för en mekanisk fläkt men att vänta in resultat från radonmätning innan vi installerar den. Om vi upptäcker att vi har radon så har vi en bra lösning på problemet och om vi inte har radon så har vi i alla fall en platta som troligen är lite mer torr än om vi bara lägger på en ångspärr. Lite dyrare men skönt att slippa göra om golvet (som en försäkring).

Jag hade tidigare avskrivit golvvärme pga risk för fuktproblem samt för att det rimligen skulle ge dålig ekonomi. Isola sa att eventuella fuktproblemen skulle minska ordentligt (mer eller mindre försvinna helt i vårt fall då det verkar torrt under plattan) om vi lägger en platonmatta under och sätter in mekanisk ventilation. Golvkonstruktionen blir det platonmatta, 3cm cellplast (spårad för golvvärme) och sedan parkett på det (eventuellt ventitex under platon samt något lämpligt över cellplasten för att minska eventuella oljud). Att fukt kan ta sig upp till intill liggande golv som saknar platonmatta och uppvärmning var dom inte så oroliga för, delvis för att fukten som kommer upp där rimligen kommer vandra mot den torrare delen (dvs under ventilerad platon) och där ventileras bort.

Dålig ekonomi blir det troligen då mycket värme kommer gå nedåt men det kanske man kan lösa genom att köra på både golvvärme och element och hålla en ganska låg temperatur på golvet (mest för komfort). Samtidigt kan det vara värt lite pengar att slippa element och därmed göra det möjligt att möblera lite mer fritt.

Nu blir det all läsa på kring golvvärme ovan mekanisk ventilerad platonmatta.
 
Har försökt estimera den extra kostnaden att lägga golvvärme istället för element och det blir ingen jättestor kostnad.

Idag förbrukar vi ungefär 12 000 kWh. Då det är ett fritidshus så tänker jag att hushållselen är lägre än de klassiska 5000 kWh som man ofta räknar med. För enkelhetens skull så säger vi 2 000 kWh. Då har vi 10 000 kWh kvar för uppvärmning.

Även om vi lägger in golvvärme så kommer vi ha kvar många element i huset. Troligen kommer elementen stå för ungefär 2/3 av uppvärmningen av hela huset. För att göra det enkelt och för att inte få en glädjekalkyl så säger vi att golvvärmen skall stå för halva uppvärmningen och elementen för andra halvan. Det innebär att golvvärmen kommer kosta 5 000 kWh.

Estimerar värmeförsluten till mellan 20 och 25% vid 1 cm isolering (3 cm spårad skiva, rören är 2 cm så det blir 1 cm under rören) enligt bilden i inlägg #4 i följande tråd https://www.byggahus.se/forum/threads/eps-cement-golvvaerme-pa-oisolerad-platta.222557/

Så vi kommer tappa ungefär 1 250 kWh. Grovt räknat ungefär 1 500 kr per år och då har jag troligen räknat lite för högt. Den extra komfort som golvvärme ger och möjlighet till bättre möblering anser vi vara värd 1500 kr / år. Så om det bara är en extra kostnad och ingen extra risk för eventuella fuktproblem så är denna lösning just nu mest intressant. Dvs ventilerad platonmatta i botten, sedan 3cm spårad cellplast följt av ett parkettgolv.

Eventuellt kan vi sänka framledningstemperaturen en aning i huset och då blir BV pumpen mer effektiv vilket gör att vi kan spara några kronor :).
 
Med ordentligt med sprängsten under hela plattan så kommer den inte att ge några fuktproblem. Särskilt inte om den stått sig fint sedan 50-talet.
 
Tror inte heller att det skall vara något problem med fukt. Men ibland är det skönt med både hängslen och livrem :). Troligen skulle vi kunna lägga cellplast direkt på betongen utan vara sig ångspärr eller platonmatta.

Dock så känns det bra att göra det man kan för att minimera eventuell radon och dels så är vi osäkra hur golvet kommer reagera om det blir uppvärmt.

Har även som ambition att ta bort den jord och sand som ligger närmast grunden och ersätta den med makadam så att vatten snabbare kan ta sig ner till sprängstenen och rinna iväg. Idag blir det lite pölar när det regnar som tar en timme eller två att rinna undan, men efter några timmar brukar det vara torrt och fint även om det regnat ganska kraftigt.
 
Började dagen med att prata med LK system angående att lägga deras spårade EPS skivor på Platon Golv. Dom avrådde från detta då fanns en risk att det skulle kunna bli gnissel då platonmattan har viss svikt och då deras skivor har viss svikt och att det tillsammans skulle bli för mycket svikt och rörelse i golvet.

Har efter det pratat med Isola som inte trodde det skulle vara något större problem, men rekommenderade om vi var oroliga att lägga deras Platon Multi istället för Platon Golv (blå Platon) då denna är mycket stummare.

LK systems skivor är i EPS klass S200.

Är det någon som ser fördelar att leta upp en skiva med högre klass och använda den ihop med Platon Golv kontra att använda LK systems skiva med Platon Multi?

Finns det någon annan vettig skiva jag borde undersöka som alternativ till LKs skivor?

Platon Golv och Platon Multi har samma pris.
 
  • Gilla
BenjoD
  • Laddar…
Projektet framskrider och Platonmattan lades för 2 veckor sedan. Kändes som att vi fick en stor pool inomhus med den blå färgen :).



Blå Platonmatta utlagd på betonggolv med synliga kablar och byggmaterial i ett renoveringsprojekt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Nu i veckan har rörläggaren påbörjat arbetet att lägga golvvärme och dra rör till element och då upptäckte jag att han punkterar mattan på ungefär 40 ställen.... Osäker om genomföringen med skruv kan anses tät men antar inte det så misstänker det blir att skruva upp alla skruvar och laga hålen (Isolas tejp).

Installation av golvvärme med synliga rör och Platonmatta i ett pågående byggprojekt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Någon som har koll på om man får skruva i en mekaniskt ventilerat Platonmatta?

Någon som har tips till vår rörläggare hur han kan få fast rören utan att skruva i plattan? Min tanke från början var att lägga rören (speciellt rören till elementen) i spårad cellplast (utan plåtar) men det valde han ju inte att göra.... Tänkte att det skulle fungerar som golvvärme med lite extra hög temperatur närmast ytterväggarna, vilket kan behövas då huset är ganska dåligt isolerat.

Kommer ringa och prata med Isola imorgon för att höra hur vi skall lösa problemet med alla skruvar.
 
  • Gilla
Gerteric
  • Laddar…
hur har det gått med golvet ?? själv funderar på löpa ett hus med sån där platta och bila upp hela skiten gjuta nytt 300mm cell plast o samtidigt lägga nya avlopp. vad tror om det??
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.