Hej,

Håller på att kika på nytt uppvärmningssystem
. Idag sitter det en gaspannan och vill byta mot bergvärme, har fått in lite offerter. men har dålig koll på maskinerna.
det står mellan en Thermia Atlas 12 eller en Nibe 1255-12.
Vill gärna höra vad ni kunniga tycker och erfarenheter vad gäller driftsäkerhet och kvaliten på grejerna.

Eller helt enkelt en annan pump?

Huset är byggt -71 med gammla fönster 226 kvm,vattenburna element, 4 pers

mvh
Nicke
 
Har ingen erfarenhet av thermian med det är som det skrivit förut om samma frågor. Bra med tilltaget borrhåll och en installatör som vet vad den sätter in och "kan sin värmepump" vid service och ev krångel. Thermia installatören här i stan har fått en stämpel på sig att vara dyr vid service å reparationer pga av att dom är ensam om att få sätta in sina värmepumpar...
 
hög eller lågtemperaturelement? Små tunna element = högtemp, stora tjocka = lågtemp. Lågtemp bäst för bvp
 
Större delen av elementen som sitter idag är sån här enligt bilden.
Men har bytt 2 mot nya purmo thermopanel v4, och tanken är väl att alla gamla ska bytas.
vet inte om de är låg eller högtemp
 
  • Ett gammalt ribbat element fastmonterat på en vägg bredvid ett rör, eventuellt för värme.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Håller på och jämför kostnader för installation då vi också skall installera bergvärme. Vill du dela med vilken kostnad och hur djupt det är beräknat borras i dina offerter?
Själv har vi hittills fått en offert, Nibe S1255-16 320m borrhål (fördelat på två hål). 235 000kr utan rot
 
Thermia Atlas 12, 150 m borrdjup, 180 300 innan rot

Nibe 1255-12, extra vattenberedare 100 liter och UKV 100, 180m borrdjup, 213 175 innan rot

Kommer att få 2 offert till, skulle tro att de är på nibe då. får återkomma när ja vet mer.
 
  • Gilla
torusy
  • Laddar…
Kan också lägga till pris här.
Thermia atlas 3-12, 200m borrhål.
160,000kr ink rot
 
  • Gilla
torusy
  • Laddar…
Mitsubishi Geodan 1,5-11kW volymtank 100L 150m borrhål, frikyla sovrum 160000kr efter ROT.
 
  • Gilla
DonPablo
  • Laddar…
Någon kunnig som kan ge för - nackdelar med dom olika pumparna?
 
Det är som med bilar 4 hjul och en ratt , allt mellan är beroende på vad du vill ha, och får betala dyrt för. En massa elektroniska finesser och läsa allt i mobilen i Thailand. Alla har det väsentliga i sig , en komplett kyldel med pumpar och annat, sen det omkring kan vara liiite olika , men i stort sätt går det inte att bygga en VP på mer 2 sätt , kompliserad eller enkel.
 
  • Gilla
Nyfiknanicke
  • Laddar…
H
150 meter borrhål till en thermia 12 kw är för tok för lite, välj bort den firman direkt, det är inte seriöst att offerera så kort borrhål till dom kw.
 
Håller med H-Thomasson: Vi borrade 170m för 8kW i ett hus 2010 som jämförelse.(Vi tog i 10m mer än grundberäkningen). Genom åren har man också börjat räkna med allt djupare hål för en viss pump. Så borrade man t ex år 2003 så var det ofta grundare hål än om man borrar för samma pumpeffekt idag.

Energin du ska "spara" hämtas från borrhålet. Så en kraftig pump kräver ett djupt hål. (eller två hål) Viktigt att man pratar om "aktivt håldjup". Där man främst räknar/använder borrdjupet efter att man kommit ned i berg (=nedanför foderrören).

Dvs det handlar egentligen inte bara om själva borrdjupet utan man behöver även "lägga till" hur långt ner man behöver komma innan man får "aktivt djup". (Har för mig att längden i foderrören kan tillgodoräknas till aktivt djup med 1/4 av verklig längd eller något sådant)
 
Med dom uppgifterna på borrhål och VP så hamnar man på ca 53 W/meter, åt H-E , antal watt per meter får inte överstiga ca 33 watt , annars blir det isvatten på KB , den kommer att gå med minusgrader i stort sätt hela driften av VP
 
Thermi atlas - 180tusen - 210m borrning - 180-190m aktivt, funderar om man skulle kanske ta några extra meter aktivt för att safea?
 
Då blir det ca 42 W per meter hål , fortfarande lite mycket per meter, måste du ha en så stor VP , med en 10 Kw VP blir det ca 35 W per meter, lite bättre temperaturer och verkningsgrad. Samt att det beror på hur djupt dom kan borra, kanske bättre med 2 hål som gradas ut från varandra.2 hål a 150 meter så blir det ca 26 W per meter totalt, mycket bra men dyrt. Det gäller att inte kliva över tröskeln.

Edit Om du räknar på gaskostnad kontra bergvärme, hus mycket gas får du för den kostnad som en VP kostar,
och vad blir återbetalningstiden på det. Många år blir det och kanske någon reparation för 10kkr. Det är svårt att få hem pengarna på en sådan anläggning .
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.