Vi bor på en liten gård på landet där vi har 2 hus. Vi tänker nu att man kan riva det befintliga huset och bygga ett helt nytt på ungefär samma plats som det befintliga.
Dock finns det ingen att fråga vad gäller bygglov när vi ringer vår kommun. Man kan bara ställa sin fråga via mail. Förstår att de inte kan säga om man får ett ja eller nej på bygglov, men det enda svaret vi fått är att det kan vara problematiskt med nybyggnad på betesmark. Detta är inte betesmark utan som sagt huset kommer ligga med stor del av sin yta där det idag står ett hus. Är det någon som har erfarenhet av att få beviljat eller ej av att man vill riva ett hus och ersätta med ett nytt??? Annars är det ju om man lättare får bygglov av renovering av hus, vi tänker då att ytan som ska tilläggas är ca 40 kvm men att man sedan höjer även huset då det idag är mera torp likt 1,5 plan där man kan stå raklång men ej mer än så. Tänker 2 vånings eller 1,5 med förhöjt väggliv. Ska tillägga att detta är utanför detaljplanerat område och en lantbruksegendom men som ligger i närhet av inflygning till flygplats men utanför bullerzon så man ska få göra nybyggnation i området.
Vad har ni för erfarenheter av bygglov när det gäller ersättning av hus eller att renovera. Något av dem som är enklare att få igenom. Har även förstått att det skiljer från kommun till kommun och från handläggare och handläggare. Hälsningar från en frustrerad och vilsen gårdsägare
 
River du och bygger nytt behöver du söka bygglov. Har där stått ett hus tidigare så borde det ju inte heller vara något problem att få bygglov för ett nytt.

När du renoverar behöver du inte bygglov, utom i vissa känsliga områden där man inte får byta fasad eller tak etc och ändra husets karaktär. Men det gäller ju knappast en gård på landet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.