Fairlane
Hej,

Jag har en altan som är beckmörk den här tiden på året, bortsett från ena ändan vid altandörren där det sitter en klassisk utelampa som lyser upp området 2 meter ifrån.

Tanken är att koppla på fler lampor på denna så att jag kan utnyttja altanen även i mörker och jag behöver lite hjälp med förslag på lampor som kan fungera.

Det finns vissa begränsningar. Lamporna ska sitta över fönster och under fästet för markisen, så det finns bara 14 cm att spela med. Jag vill inte ha alltför stark belysning utan, mer lite mysbelysning samt att det jag kan hantera grillen även om det är mörkt ute (jag grillar 1/1-31/12). Rena downlights bländar förvisso inte men sprider inte heller ljuset utåt. Ljus uppåt behövs inte. Dimmer finns inte, så det är kanske bra med lampor när man kan byta ljuskälla om man upptäcker att det är för starkt/för svagt).

Jag tänker mig kanske 3 lampor på 5 meter, hellre än en jättestark.

Och för tydlighets skulle, ja jag tänker vara kriminell och utöka detta själv. Vi talar om 5 meter utomhus, ingen större belastning och det här känner jag mig väldigt trygg med. Känner jag mig inte trygg med min kunskap inom el så ringer jag direkt någon som har behörighet, jag chansar inte.
 
Fairlane
Tackar. Sprider den ljuset lite utåt också eller är det mer rakt ner?

Jag tänker mig att lampan kommer sitta kanske 2,5 meter upp. Kommer det då fortfarande vara beckmörkt 2 meter ut från väggen?
 
Spridningen av ljuset kan ju också påverkas vi val av ljuskälla. Det är lösa ljuskällor med GU10-fattning.

Vi har tre stycken sådana här för grundbelysning i vårt uterum, som är cirka 25m². De sitter cirka 2,25 från golv.
 
  • Gilla
Fairlane
  • Laddar…
Fairlane
Ja, klarar ni att ha grundbelysning på 25kvm yta med tre lampor så är det helt klart tillräckligt för mig också.
Jag tänker mig tre lampor också och har ungefär samma yta. Kan vara skönt att slippa pannlampa när man grillar kvällstid. :D
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.