Hej!
Jag vill bygga ett litet permanentboende hus för två personer, och det ska vara så billigt som möjligt. Har tänkt mig en yta på ca 60-100 kvm, beroende på kostnad. Jag vill ha en hyfsat neutral o modern framtoning (ingen fjällstuga mao, men i övrigt är jag öppen för det mesta) som smälter in i naturmiljö. Har sökt runt på internet för att hitta info och tillverkare men jag hittar ingenting! Söker jag på villor är dom jättestora, söker jag på småhus är det bara friggebodar. Är det nån som har något förslag?
Sen undrar jag om ni har några tips/länkar/idéer angående planlösning, bygge, att hålla kostnaderna nere? Nån som vet någon bra hjälp för att kalkylera kostnaderna? En internetsida eller liknande? Jag är total amatör själv i byggbranschen, så jag behöver basic information.
Har tänkt att göra allt själv dock - har släktingar som är byggare.
Alla tips emottages tacksamt!!
 
För att förtydliga lite - går det att få tag på schablonvärden för beräkning av kostnader? Tex så har jag ingen tomt - vill alltså ha ett schablonvärde för en sådan i Gästrikland. Sen vill jag veta hur mycket grunden kostar, att dra avlopp o vatten o el o telefon, själva byggmaterialet - utvändigt och invändigt, vitvaror, osv osv osv. Någon som har något tips på siter eller liknande?
/S
 
Nej, det finns ingen börsnotering för tomtmark.  Varje byggbart ställe är ett unikt objekt,  och enda sättet att veta vad det kostar är att kolla bland tomter som byter ägare.  Börja med attt snacka med traktens mäklare!

Att rita stora hus är inget svårt. Konsten är att rita de riktigt små och kloka.  Mitt stalltips är att sluta leta efter kloka små villor.  Istället bör ni leta bland fritidshus. De är oftast mindre än åretrunthus, men ganska lätta att gradera upp till åretruntstandard.  På byggahus.se finns en utmärkt länkguide, och jag rekomenderar att ni börjar med en titt på följande -

http://www.compacthouse.com/index.htm
http://www.pinchouse.se/site/bilder/Pinc House Sport_060317.pdf

Dyrt?  Nja, 15 Kkr per kvm är mycket realistiskt, trots att både tomt, grund, bygglov, VA- och elanslutning plus en massa annat tillkommer.  Att bygga smått och komprimerat medför lägre totalkostnad än för en stor villa i samma standard.  Men räknat per kvadrat blir slutnotan för det lilla huset högre.  I själva verket brukar man idag kalkylera ännu högre produktionspris för åretrunthus mellan 150 och 200 kvm.  Visst går det att bygga billigare.  Men det är betydligt "enklare" att bygga mycket dyrare.  Oftast är det liksom inte planerat från början....
 
hej!
håller själva på att bygga ett lösvirkeshus på 100kvm +garage 56 kvm. vi gör precis allt själv
och kan det mesta om priser.
vad vill du veta?
 
Vi kan ju börja med vatten, avlopp etc. Är det kommunalt vatten och avlopp? I så fall vet ju kommunen vad det kostar att koppla in sig. Enskilt voa? Då kan det variera, men jag betalade 25000 för en trekammarbrunn, med grävning och material. Till detta kommer kommunens avgifter.
Vattnet beror helt på hur djupt ner det finns. Har du tur kan du gräva en brunn för några 1000. Ska du borra kan det handla om 20 - 100000. Se till att få tag på en brunnsborrare på ett tidigt stadium. De verkar vara fruktansvärt upptagna.
Elen beställer du av din lokala nätleverantör. 18000 fick jag betala för att få det inkopplat. Telefon har blivit väldigt dyrt. Minst 7000 verkar det som. Uppåt finns ingen gräns. Någon på forumet hade en offert på 120000.
Byggmaterial kan du tex gå in på byggmax.se och kolla. Det har ganska stort sortiment och det är lätt att hitta priserna på deras sida.
Tänker du bygga själv? Det är förvisso ett sätt att hålla kostnaderna nere.
 
Till Mona och Tommy - vad räknar ni med att slutnotan blir, för ALLT dvs? Gör ni allt själva, eller lejer ni för något? Hur har ni gjort med materialval - lyx eller budget? Har ni ritat huset själv, eller anlitat arkitekt, eller...?

Det jag vill komma åt är alltså med andra ord det lägsta priset man kan komma ned till för ett hus på ca 60-100 kvm, med genomgående budgetalternativ (utan att bygga ett ruckel dvs), när man gör det mesta själv, och får en billig tomt (bor i Gästrikland, här är inte hus/tomtpriser höga). Har dessutom kontakter på en byggfirma, borde kunna få 10-50 % rabatt beroende på materiel.

När jag tittar omkring på hussiterna så får man nog räkna med en 700 000 - 1 miljon för ett litet fint hus (funkisstil), medan stugorna börjar på 20 000 kr. Nånstans däremellan hade jag tänkt mig...

Hur svårt är det att bygga själv? Har absolut ingen erfarenhet av att snickra, men min pappa har byggt många hus.

Tacksam för alla tips och råd, särskilt för länkar till små funkishus.
MVH- Sara
 
Kolla på värsåsvillan eller Fiskarheden. De har vettiga småhus = fitidshus på upp till 80kvm med något som liknar modern villastandard i alla fall. Fiskarhedens stugor går att få med valig panel även om de som finns i deras broschyr är med isolertimmer.

Vi räknade med att ett sådant skulle kostat oss 1-1,2 miljoner om vi lejt bort allt med gratis tomt
 
Sippan - jag letade med ljus och lykta efter ett litet hus på 100 kvm men misslyckades. Ett litet hus kräver väldigt mycket mer planering för att de få kvadratmetrarna skall kunna utnyttjas optimalt. Jag anlitade till slut arkitekt och lösningen blev mycket mycket bra. Mitt 'rymliga' hus på 106 kvm innehåller rymlig hall, rejält arbetskök, mindre vardagsrum, ateljé, sovrum, datorarbetsplats i övre hallen som även har möjlighet inredas med två små gästrum, 2 toor, dusch och bastu. Huset med dess rumsindelning är ljust, mycket luftigt och förvånansvärt rymligt.
 
Jag skulle tro att du får väldigt svårt att komma ner under 7000/m[sup]2[/sup]. Ett litet hus blir också förhållandevis dyrare per m[sup]2[/sup] än ett större.
Hur svårt det är att bygga själv? Den frågan är helt omöjlig att svara på. Det varierar från person till person. Jag kan bara tala för mig själv och säga att det är fullt möjligt och inte särskilt svårt. För en annan person ter sig ett husbygge kanske som fullständigt omöjligt.
Det som jag upplevde som besvärligast var inte själva byggandet, utan byråkratin innan man kom igång.
Men vad menar du med "bygga själv". Du säger att du letar efter hus. Menar du att du handgripligen (såga och spika...) ska bygga själv eller menar du att du själv ska beställa ett hus av någon?
 
Jag instämmer med andersmc. Hur svårt det är att "bygga själv" är en hopplös fråga. Dels är människor olika duktiga på det ena och andra. Dessutom blir det en fråga om definitioner: Vad menar du med "bygga"? Och vad menar du med "pris"?

Om du klarar allt själv utan hjälp innebär det att du lika gärna kan köpa en bunt brädor tills deras rätta "pris". Då behöver du kanske inte alls räkna in ditt arbete som "pris". Men jag tycker det mest rättvisa "priset" är en total kostnad som uppstår när kunniga människor gör allt till fullt pris. Om du sedan lyckas pruta är det ren bonus. Kan du göra något själv vet du direkt värdet.

Mina två exempel är givna därför att dessa hur är både små och nyckelfärdiga. De ger dig en vink om kostnadstak som du måste tolerera och klara ifall du inte kan eller vill lägga ned något eget arbete alls.
 
Ekohus har ett litet hus som jag gillar skarpt! Det heter EkoVillan 74C. Jag gjorde en prisförfrågan på det och det var riktigt hyggligt pris! Tyvärr minns jag inte siffran.
 
Yonna - hur mycket gick ditt hus loss på totalt?

Andersmc/billy baver - jag hade handgripligen tänkt spika ihop huset själv med hjälp av min far. Pris - då tänker jag mig den faktiska kostnaden för grund, brädor, spik, isolering, el, vitvaror, färg, glas osv osv osv. Samt kostnader för sådant man måste leja (vissa elarbeten tex). Arbetet skall inte räknas in - jag är arbetslös, min far är pensionär och min kille pluggar, så vi får inget inkomstbortfall.
 
Ja, då kan du få en uppskattning från mig och det är att ditt hus kommer att gå på 600 000-800 000. Detta innefattar allt material som reglar, gips, isolering, el, VVS, kök samt några lejda jobb som tex inkoppling av el. Någon tomt eller markarbeten ingår inte i detta.
Om din pappa har byggt många hus och du och din sambo är lediga, friska och arbetsvilliga bör ni väl kunna bygga ett hus på egen hand. Uppemot ett år i byggtid får ni nog räkna med, beroende på hur hårt och effektivt ni kan jobba.
 
Sippan11 skrev:
Yonna - hur mycket gick ditt hus loss på totalt?
Nu blev det ett stenhus för mig (detaljplanen krävde putsad fasad och inte putsar man ett trähus inte ;)) men inkl arkitekt blev inte huset dyrare än om jag anlitat något av våra husföretag. Jag anlitade ett mindre byggföretag på orten på generalentreprenad. En arkitekt kan komprimera utrymmen betydligt bättre än de standardhus som måste passa många olika typer köpare. Men det är också viktigt att finna en arkitekt som ritar ett hus som inte blir så specialiserat att det en dag blir osäljbart.

Samtidigt blir det inte billigare att bygga litet hus än ett större vilket nämnts tidigare i tråden. Alla funktioner måste in, värmeanläggning, ventilation, anslutningsavgifter etc etc är desamma för större som för mindre hus. Vad man vinner, när det gäller ett litet hus, blir - förhoppningsvis - ett enklare och driftmässigt billigare boende ... men vi får se ::).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.