Hej!

Jag har ett mystiskt problem som gäckat även en elektriker som varit här och kikat.

Nuvarande installation
Jag har i köket fem stycken dimmers kopplade till olika lampor. De två översta dimrarna är av modellen ELKO 600 Universal (men plastkåpan är av ELKO Plus-format). Den första är kopplade till 8 st halogenspots och den andra är kopplad till 4 st LED-slingor som sitter i tak och golv. Dessa har fungerat felfritt i ca 8 år.

Problemet
För några månader sen började en fördröjning inträffa med allt från 10s till 10 minuter för båda dessa dimrar. Idag fungerar inte längre LED-lamporna, och spots:en kommer ibland på efter 10 minuter och ibland inte. Själva LED-slingorna fungerar om jag kopplar in dem direkt till ett vägguttag, och spotsen fungerar som sagt vissa dagar så det verkar som att det inte är själva lamporna i sig som är trasiga.

Frågor
1) Vad tror ni är problemet? Varför har de två lamporna helt plötsligt slutat att fungera och hur kommer det sig att båda slutat fungera samtidigt?
2) Hur hade ni gått tillväga för att felsöka och lösa problemet?
3) Vilka fler komponenter finns det som kan bråka?
4) Givet att dimmern är problemet, vad kan jag byta ut ELKO 600 Universal mot? De verkar inte säljas längre, och jag vet inte vad som är en lämplig ersättare.
5) Är det någon idé att passa på att byta ut halogenlamporna mot LED och då även dimrarna till LED-dimrar?

Stort tack på förhand!
Christian
 
Det första jag skulle göra är att koppla bort dimmern och driva belysningen på "fullfart". Då får du vet lite mer om var problemet sitter.
 
Tack för det förslaget!

Hur gör man det på bästa sätt?
 
Alltså byta ut dimmern mot en vanlig strömbrytare.
 
Demmpa Demmpa skrev:
Alltså byta ut dimmern mot en vanlig strömbrytare.
Ja, eller tillfälligtvis bara för felsökning en kopplingsklämma, exempelvis en Wago:
Wago kopplingsklämma för ledningar med orange spak på transparent kropp, används för felsökning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Eller en U-båt, sockerbit, Torix eller typ vad som helst. Här pratar vi bara om ett kort test i felsökningssyfte så "det mesta" fungerar.
 
Jag ser det som osannolikt att båda dimrarna gått sönder och ger samma symptom i form av en fördröjning. Detta låter mer som glappkontakt. Se över anslutningarna och mät hur långt fram det finns spänning när symptomet visar sig.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.