Vad är nackdelar med egen kompost? Får man mycket gnagare om man tömmer fel som säga?
Våran är full men tycker den inte var klar, lite svart, men typ vit färg i det mesta?
Nå tips på att det att funka bra?
Kompostströ?
 
BirgitS
Gäller det en trädgårdskompost eller en hushållskompost med matavfall?
Vad har du lagt i komposten?
Hur har du skött den?
Hur länge är det sen den tömdes senast?
 
Det är matavfall som gäller, sen kan hända att nån död blomma osv hamnar i där som säga.

Den är full, aldrig tömt den, ett år alltså
Glömt kompostspån då.

Annars dessa svarta komposten, hur bra är dem? Lockar tills djur hur man än gör?
 
Redigerat:
BirgitS
En hushållskompost ska ju vara tillräckligt tät för att möss inte kan ta sig in och den ska inte heller lukta när den är rätt skött. Därmed borde det inte vara något problem med möss och råttor under de förutsättningarna.

Hushållsavfall måste blandas upp med kolhaltiga ämnen som strö, spån eller vissna löv för att nedbrytningen ska ske på rätt sätt och det ska bli en användbar luktfri jord. Jag brukade samla ihop några sopsäckar med vissna löv varje höst och det räckte för utblandningen under ett år. En liten påse matavfall tillsammans med ungefär lika mycket löv som blandas ner varje gång. Det går förstås utmärkt att slänga blommor och trädgårdsavfall i hushållskomposten också om den räcker till.

Om komposten är kall och det bildas vit beläggning eller liknande så kan det vara någon sorts mögel.

Hur pass likt jord är det som finns i komposten nu?

Om det är rätt likt jord förutom den vita beläggningen så skulle du kunna tömma den, blanda med ungefär lika mycket kolhaltigt material och förvara i en trädgårdskompost eller liknande till våren. Hälften eller mindre kan läggas tillbaks i hushållskomposten och användas som grund för den fortsatta hushållskomposten.

Om det är väldigt annorlunda än jord t.ex. att det är rester även av matavfall som det är länge sen det las i så tror jag att du får slänga hälften i soporna och blanda resten med lika mycket kolhaltigt material för att sen lägga tillbaks den i hushållskomposten. Det bör få igång nedbrytningen rejält och därmed sjunker det ihop mycket och ger plats för nytt matavfall.

Det tar tid innan man lär sig hur en kompost fungerar och ska skötas men sen är det väl värt jobbet. Man slipper ju köpa så mycket gödsel till rabatter, (bär)buskar, grönsaker eller vad man nu har i sin trädgård.
 
  • Gilla
Abies koreana och 2 till
  • Laddar…
Vi kör med hushållskompost sedan drygt 20 år. Jag brukar göra så att på våren när jag tömmer vår trädgårdskompost, så har jag två avdelningar där. En "mognadsavdelning", där blandar jag det som är halvfärdigt i trädgårdskomposten med innehållet i hushållskomposten (som då inte känns riktigt färdigt). Just den kväll jag gör det kan det lukta lite skumt. Så jag brukar passa på en kväll med lagom dåligt väder i Maj, så inte grannarna är ute och grillar eller något. Det får sedan ligga där till i Maj året efter, och är då perfekt jord.

I hushållskomposten stoppar jag i några spadtag med trädgårdsavfall med jämna mellanrum, har en hög med flis från grenar och liknande bredvid komposten, brukar ta ett par spadtag med flis typ varannan vecka och lägga i hushållskomposten.
 
  • Gilla
Abies koreana
  • Laddar…
Oftast rör man ju om lite när man tömmer hushållsavfallet och då brukar man ju märka att det är varmt i den, är det inte det då brukar jag tillföra lite vanlig eldningspellets så kommer den igång igen. För oss brukar den frysa på vinter så då fungerar det inte att slänga i den utan då sparade jag allt ett tag i mindre säckar som jag sedan när våren kom tömde i komposten lite pö om pö. Det har jag slutat med när kommunen började samla in det i bruna tunnor, så det skickar jag iväg under vintern. Allt under hela våren sommaren har inte ens fyllt komposten till hälften, det minskar verkligen volymen.
 
Så ni har både kommunens bruna tunna och kompost? Får man det?

Jo tack för tipsen. Kommer få tömma ur det i soporna. Ända jag är inte vill är att den lockar tills sig gnagare så man har såna i huset snart. För det luktar illa och ser inte ut som jord direkt.

Sen fyra personer på den svarta tunnan, kanske inte räcker till?
 
Redigerat:
BirgitS
Inte får man in gnagare i huset för att det luktar om en hushållskompost som inte har skötts ordentligt. Behåll hälften av komposten, blanda ut med lika mycket strö etc. så kommer lukten att försvinna på några få dagar och nedbrytningen till jord kommer igång bra.
 
Vi slänger i komposten även när den är frusen. Det kommer igång igen på vårkanten, och viss aktivitet är det även på vintern.
 
  • Gilla
biranu
  • Laddar…
T
Vi har en varmkompost, men producerar för lite avfall med 2+2 personer för att den skall fungera året runt. Den fryser alltid under vinterhalvåret. Luktproblem har vi aldrig haft - det är ju bara att följa med att komposten varken är för fuktig eller för torr.

10058687dd87dd870497e65a908e3d4c.jpg
 
Aha, beror på mycket dem rymmer också, vi har typ en fyrkantig typ på en halvmeter höjd.
 
En bra varmkompost funkar året om.
Vi har två Greenline. Inga råttor eller möss. Varmkomposten är så effektiv att det knappt blir någonting kvar när maskarna jobbat. Luktar bara när man lyfter på locket och luftar komposten. Tanken med två är att den ena ska "mogna" ett år till trädgårdsgödning medan den andra fylls på. Som sagt är maskarna alltför effektiva så den som fylls på nu är ständigt halvfull.
Nackdelen är att man måste tillföra torv för att det ska bli lagom fuktigt. (Det som på 80-talet eldades med i fjärrvärmeverken har blivit en ändlig och dyr råvara).
 
Har du en tät varmkompost ska du inte vara orolig för gnagare. Vissa kommuner kräver anmälan om man har varmkompost där man lägger hushållsavfall. I min kommun är det en engångskostnad på 1500:-.

TS har nu fått många råd. Det kan ta lite tid att bli bekväm med komposteringen men jag får tex ut ca 6 säckar välgödslad (utan tillsatser) varje år och det tycker jag är både roligt och bra.
 
  • Gilla
The_Nyll
  • Laddar…
BirgitS
imported_Benno imported_Benno skrev:
Vi har två Greenline. Inga råttor eller möss. Varmkomposten är så effektiv att det knappt blir någonting kvar när maskarna jobbat. Luktar bara när man lyfter på locket och luftar komposten. Tanken med två är att den ena ska "mogna" ett år till trädgårdsgödning medan den andra fylls på. Som sagt är maskarna alltför effektiva så den som fylls på nu är ständigt halvfull.
I en varmkompost brukar det väl vara för varmt för maskar.
 
BirgitS BirgitS skrev:
I en varmkompost brukar det väl vara för varmt för maskar.
Stämmer nog för ibland ligger de kring locket och flämtar. :) Men nere i komposten som ibland nästan ser ut att bestå av bara daggmaskar kan man höra dem jobba.
Som bisyssla kunde man börja sälja metmask.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.