Hej

Vi har fått stora problem med vår frånluftsvärmepump.

Kan börja med att säga att vi har elradiatorer så den värmer endast vattnet samt sköter till och frånluften.

Ända sedan vi flyttade in i januari så har trycket stått konstant på 1.6 bar. Spillvatten har hela tiden sipprat från spillkoppen.

Igår hörde jag att det skvalade. Tittade då i brunnen och ser att det rinner mycket vatten där det tidigare endast sipprat lite.

Öppnade då säkerhetsventilen för att lätta på trycket. Samt luftade pumpen. Nu så fort vi sätter igång vattnet så flödar det direkt ut ur värmepumpen ner i spillkoppen och ut i brunnen. Och trycket ökar direkt till över 3 bar. Under natten har det runnit ut över 1 kubik vatten enligt vattenmätaren. Har nu stängt av både pumpen och vattnet.

Är det någon som vet vad tusan det kan vara för fel?
 
Så här på rak arm så kan jag bara komma på två fel, antingen beredaren som gått hål på eller påfyllningsventilen som läker igenom. Om man stänger inloppsventilen till beredaren så kan man se om trycket på systemet ökar. Om inte så är det förmodligen beredaren
 
Har nu stängt inloppsventilen och trycket ökade med ca 0.5 bar på 10 min.
 
Om det rinner ut vatten även under maxtrycket, då fungerar inte säkerhetsventilen. En sådan behöver motioneras regelbundet för att fungera bra. Din verkar ha läckt en längre tid.

Om ditt tryck stiger snabbt trots att inkommande vatten är avstängt låter det som att expansionskärlets blåsa är trasig. Om det bara stiger när inkommande vatten är påslaget låter det som att beredaren har rostat sönder och läcker vatten ut till radiatorsystemet/manteln runt beredaren.
 
Trycket ökar snabbt så fort vattnet slås på. När vattnet är av så ökar trycket också men långsammare. Vi har regelbundet motionerat säkerhetsventilen sen vi flytta in men tvivlar på att förra ägarna har gjort ens något med denna apparat.
En annan sak som är märklig är att när man trycker på knappen för kanalval så går det bara att trycka 2-3 ggr sen startar pumpen om sig själv.

Nu är inloppsvattnet avstängt men ändå hör man hur det pyser och "rinner" vatten inne i tanken.

Vi får nog klara oss utan varmvatten i helgen och ringa hit någon på måndag.
 
Nya modellen som är efterföljare till 410P heter NIBE F470: https://proffs.nibe.se/produkter/franluftsvarmepumpar/NIBE-F470/ Blir byte om det är hål i tanken, vilket är troligast. Betydligt mer avancerat styrsystem i F470 men fungerar i övrigt på samma sätt. Två av luftanslutningarna på toppen har dock bytt plats så det blir en del pyssel vid bytet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.