Hej där,
Sitter i ett hus från -35 med självventilation och funderar kring det här med fukt och ventilation.

Vad är en rimlig fuktnivå i ett hus? Enligt hygrometern har vi just nu 44%RF; högt, lågt lagom? Var går gränsen för alldeles för fuktigt och för den delen alldeles för torrt (på luftkonditionerade jobbet ~20%).

När man läser om självventilerade hus så står det ofta att ventilationen ska vara "tillräcklig". Vad f-n är det? Hur mäter man ventilationen, sätter upp en luftmängdsmätare på varje utsug eller via luftfuktigheten?

Mvh

Håkan
 
Har du kollat på pax och Freshs hemsidor? Där finns en del matnyttig info om ventilation (överraskande nog :) ) Man måste ju inte köpa just deras grejer. Det går att montera ventiler med lösa yttre och inre ventiler och spirorör.

http://www.fresh.se/index_svensk.htm
http://www.pax.se/

Sotarn kan nog hjälpa dig att mäta ventilationen, fast det tar han betalt för.

Jag har 22 grader och 30-40% RH inne. Fuktigheten varierar lite, beroende på hur kallt det är ute. Svinkallt ute, - torrt inne. På http://www.radron.se/templates/appendix____3372.asp står det att luftfuktiheten inne bör ligga på 40%.
 
Hej!
20% är allt för torrt. Man strävar eftet att ha det ca 35-50% året runt men det är svårt att hålla. Jag tycker 44 är hellt OK. För mycket kan bli om det är över 60% jämt och ständigt. Som du märker så varierar fukthalten under dagen så om den passerar 70 någon gång så är det inte hela världen men det ska inte vara så högt hela tiden. När man pratar om tillräckligt så är det luftbyte 2 gånger i timme på hela husets luftvolym. Efter en vetenskaplig undersökning av ventilation - resultatet blev detta råd = har man tilluftsventiler i huset så skall dom vara nästan stängda vintertid och fullt öppna sommartid.
Är det varmt och inte luktar instängt så tycker jag att det fungerar perfekt om du håller dom ca 40% fukthalt i ditt hus under vintertid. Grattis till en ventilation som fungerar utan eldrivna och datorstyrda fläktar ;)
gaia

 
En ber att få tacka för svaren och länkarna!

En annan fråga, vi har gått från ~20C i källaren till ~10-13C i källaren och på så sätt sparat ~1500kr i elkostnad per månad. Kan den låga temperaturen orsaka oss några problem (förutom kalla fötter)?

Och ja, vi ska isolera ytterväggarna vid tillfälle ;D.

Håkan
 
Tja, om du har självdragsventilation i källaren så blir draget sämre ju lägre rumstemp du har. Men i en källare så brukar man ha tillräckligt eller t o m onödigt bra drag på ventilationen tack vare att du har ett våningsplan extra i skorstens längd. Blir det låg omsättning på luften och fuktigt och unket så kan det hjälpa att sätta in en ventil till för att få större omsättning på luften. Kolla med ett ljus, tändare eller nåt och se om det drar in i ventilen i skorstenen. Används skorstenen för eldning, förresten?

Om du håller koll på luftfuktigheten i källaren och använder näsan för att känna om luften blir dålig så tror jag inte att det ska vara några prolem. Inte ur ventilationssynvinkel i alla fall. Vad som händer med daggpunkter, fuktvandringar och sånt i väggar och grund törs jag inte uttala mig om.

En viktig sak är att piporna i en tegelskorsten bör vara lite öppna så att det cirkulerar luft i dom. Om en pipa är stängd nertill och öppen upptill så kan den bli fuktig och då kan den övre delen skadas av frost. Är den öppen nertill så kommer du i princip alltid att ha plusgrader i pipan, även i toppen. Det kostar kanske lite i uppvärmning, men en ny skorsten kostar också.
 
Sveno,
Det där med en cigg-tändare var ju en idé, lite pinsamt att jag inte kom på det själv :) Har stått och fumlat med små papperslappar hittills.

Hur som helst, tändaren visade att jag har drag i alla utsug i skorstensstocken, förutom den i tvättrummet - den var stendöd! Känns som om jag borde ta och kolla upp det... Men det är som sagt i källaren/tvättrummet vi har 44%RF, boytan ligger på ~35%RF.

Än så länge har vi bara elpanna (hoppas på en kamin inom en snar framtid) så skorstenen värms inte på något sätt. Var piporna är vet jag inte. Det har funnits en kolpanna i huset förut och ev också kamin men allt är igenomurat. Det finns väl ingen koppling mellan värmepiporna och ventilationspiporna?

Håkan
 
Håkan, det är korrekt uppfattat. Alla eldstäder ska ha egna kanaler i skorstenen. Man kan dra imkanaler till samma pipa, men inte köksfläkten. Den måste ha en egen pipa av brandskyddsorsaker (och för att man inte vill ha stekos i badrum eller toalett). Fettbränder i köksfläktar kan uppstå ganska lätt, men om fläkten har en egen pipa så är det oftast inte så farligt. Förr i tiden så drogs ofta vedspisen och ventilationen till spiskåpan i samma pipa. Om det är så sedan tidigare så brukar sotarn inte kräva att det görs om, men om du ska sätta in något nytt så måste nog varje eldstad ha en egen kanal.

Det verkar som om du har rätt bra ventilation. Dålig ventilation kan man bl a upptäcka genom att man får imma på insidan av fönstren.

Du bör nog kolla pipan till tvättrummet. Du kan ju klättra upp på taket och kika ner. Du kanske har ett fågelbo en lite bit ner? Om du ska titta ner så kan du använda en spegel en solig dag och lysa med en solkatt för att se. Annars behöver du en väldigt stark och bra ficklampa för det kan vara beckmörkt i pipan och sot suger åt sig ljus som en Hälsing dricker sprit. ;) Om du ska göra det med ficklampa så är det svårt i dagsljus. Prova i skymningen eller när det är mörkt. Kolla också hur teglet och fogarna ser ut när du väl är uppe och klättrar.
 
Mina frågor tar visst aldrig slut ;D För väl börja läsa in mig på fuktkunskap eller vad det nu heter....

När vi talar om att 40-50%RF är ett bra riktvärde, gäller det bara vid rumstemperatur, 20-21C?! Dvs ska man räkna om mitt värde på 44%RF vid 12-13C till till något motsvarande vid 20-21C och göra värderingen utifrån det?

Förstod någon det där ;)?

Orsaken till min fråga är att jag satte upp hygrometern på kallvinden. Det var mögel där redan när vi köpte huset så det ska göras vid. Vinden är tillsluten sedan en renovering på 60-70-talet och pga detta har jag öppnat upp fönstrena vid nockarna lite grand. Det blir ju rätt "svalt" men det känns som om att jag i alla fall har bättre ventilation. Till min förskräckelse såg jag att vi har dryga 70%RF vid 1-2C... Och kikar man då på min fråga ovanför, är 70%RF vid den här tempareturen OK eller är det fortfarande på tok för högt?!

Håkan
 
Hohohoo! Tjusigt! Vilken guldgruva för en fuktfobiker. Stort tack för den länken Håkan! ;D
 
sveno skrev:
Hohohoo! Tjusigt! Vilken guldgruva för en fuktfobiker. Stort tack för den länken Håkan!  ;D
Fuktfobiker... ;D

Jo, fast det gäller att komma ur det stadiet någon gång också. Själv är jag precis på väg in i det och inser hur dåligt jag kommer sova några veckor framöver!!

Har ju gått igenom några fobier under min bilrenovering. Mitt recept har varit att plugga/läsa mig ur dem så att man förstår vad det är frågan om. Då kan man helt plötsligt styra sin fobi, och inte tvärtom!! Men jösses vad märkliga länkar och PDF-filer jag har kring ytbehandling av metall, bränslekvaliteter, toleranser, gamla DIN-nummer på kylvattenklämmor, hållfasthet, slitage osv. Och inte kan jag återanvända kunskapen på husrenoveringen :p
 
När jag och damen precis hade köpt huset sov jag inte mycket på några månader. Minsta lilla ljud och jag var säker på att huset skulle rasa ihop. :) Det blev inte direkt bättre av att pannaset (den gamla olje/kokspannan) stormkokade pga att varken drifttermostaten eller kokskyddet hade stängt av brännaren. Termometern hade slagit i botten (den gick till 120 grader) när jag kom ner i pannrummet pga oljudet. Oljebrännaren gick på full fart. Då hade vi bott i huset i ett par månader...

Fast jag måste erkänna att jag får återfall ibland. Som för nån månad sen då jag smög runt kåken efter midnatt med ficklampa, iklädd fillingar, stövlar och vindrock och försökte lista ut vad det var som dunkade mot fasaden. Det visade sig att snösörja hade proppat ett stuprör och frusit. Hela röret var fyllt med is och när tempen kröp från noll till -20 så lät det illa kan jag lova.
 
Haha, jag känner mycket väl igen de där beteendena man får när man hör ljud som man inte känner igen. ;D
Ibland rör sig ju virket så man tror att nån fyrar av en smällare i kåken...

Frånsett det har jag naturligtvis blivit nojig gällande luftfuktigheten! En hygrometer har införskaffats och den visar just nu 31% när det är -7 ute. Slut på nojan. Ännu en mätare att följa. Kul.
;)
 
Hahaha! Ytterligare en mätarfetiscist! Jag har långt gångna planer på att sätta en gammal P133:a som linux-server-router i pannrummet och låta den övervaka diverse temperaturer i vämesystemet. Folk i min omgivning skakar på huvudet och mumlar saker som "skaffa ett liv", så jag pratar tyst om såna saker numera.

Ett par tempmätarlänkar:
http://www.servern.nu/knuts/temp.html
http://www.sunpoint.net/~thermometer/
http://www.cs.unibo.it/~lanconel/webtherm.html

Oj, det här blev visst lite vid sidan av ämnet. Ledsen men jag kunde inte låta bli.
 
Jaha, ett par dagars mätning avslöjar att den relativa fuktigheten i mitt hus är mellan 31 och 32% vid 21-22 grader.
Utetempen har varit mellan -2 och -7.

Naturligtvis har det här lett till diverse experimenterande. Jag har t-ex slagit av frånluftsfläkten för att se hur pass effektivt självdraget är vid kalla utetemperaturer eftersom jag misstänker att fuktigheten gåt upp om luften blir instängd och gammal. Resultat. INGEN SKILLNAD!!

För att provocera mätarskrället aning (Det är ju en digital Biltemahistoria) tog jag med den in i badrummet när jag duschade. Vid duschens början hade jag 24 grader och 32 % RH. När jag duschat klart (snabbdusch iofs) så hade jag 26 grader och 51% RH. Tyder ju på att mätarskrället funkar iallafall. Men då tyckte jag att det kändes rätt fuktigt, spegeln och fönstret var immigt osv.

Med det i åtanke (och om mätaren visar rätt naturligtvis) tycker jag att 50% RH i normalfallet låter rätt mycket faktiskt.

Efter ca 2 timmar är RH tillbaka på 32% med frånluftsfläkten på, och ca 2,5 timmar med frånluftsfläkten av.

Det här tycker jag visar att det är tämligen onödigt att köra frånluftsfläkt vid kalla utetemperaturer.


Vad säger panelen? :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.