Hej,

Funderar på ett begagnat Kalmar-hus, byggår 2016, som säljes med oinredd övervåning. Önskar få lite hjälp rörande ett par punkter under "risk för skador" i besiktningsprotokollet:

Taket
Underlagstaket består av träfiberskivor. Eftersom underlagstaket består av träfiberskivor utan yttre täckning av papp under takbeklädnaden, finns risk vid ogynnsam väderlek att regnvatten/snö tränger in i skivskarvar med läckage på vindsutrymmet som följd. Med tiden kan även träfiberskivorna drabbas av fuktskador
Är detta något man åtgärdar vid inredning av övervåningen, eller hur är det tänkt?


Grunden
Varmgrund. I en inneluftsventilerad krypgrund (varmgrund) är marken och kantbalken isolerade, och bjälklaget är endast isolerat med en begränsad ljudisolering. Grunden ventileras mekaniskt med frånluft kopplat till husventilationen och för att uppnå en energieffektiv lösning kan värmen från frånluften återvinnas. Den varma tilluften gör klimatet i grunden torrt vilket ger stora fördelar ur fuktsäkerhetssynpunkt. Den inneluftsventilerade grunden måste göras lufttät och det krävs ett omsorgsfullt lufttätningsarbete för att inte okontrollerat luftläckage ska förekomma och för att skapa ett undertryck vilket säkrar att elak luft, radon m.m. inte kommer in i bostaden. Genom att placera ångbromsen under en tunn isolerskiva minskar risken för perforering. Risk för mikrobiell tillväxt föreligger om den relativa fuktigheten (RF) i den omgivande luften är över 75 % vilket i furuvirke motsvarar en fuktkvot (FK) på 17 %. Fuktkvoten uppmättes till 14,2 % FK
Har läst på lite om Isolergrund som används i Smålandsvillan, men hänger inte riktigt med på allt i texten ovan. Är det problem med grunden i huset? Låter som fuktkvoten är aningen hög för ett så pass nytt hus och typ av grund. Men jag har säkert fel.

All hjälp uppskattas!
 
coconut
Gällande taket så är det en billigare lösning för hustillverkaren att lägga träfiberskiva istället för råspont och papp. Men det är en beprövad teknik så inget konstigt, så länge man inte har spruckna takpannor eller dåligt plåtarbete. Då kan den lösningen vara känsligare än råspont och papp.

Den dagen man behöver byta taket så kan man fundera på vilken taklösning man vill använda. Men annars är det inte så mycket att fundera kring om man kollar över pannor och tittar in på vinden ett par gånger om året.

Fukten i grunden låg ju under gränsvärdet så där hade jag inte heller funderat så mycket. Så länge ventilation fungerar som den ska.

överlag låter det som punkter som inte kommer innebära några problem men besiktningsmannen tar upp det för att kunna informera om vad du köper och friskriver sig från ansvar om något skulle hända
 
  • Gilla
Cerb
  • Laddar…
Tack för bra svar!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.