Vi har precis köpt ett skruttig 1800tals torp som stått tomt minst 5år, säkert mer. Vi köpte det via Svensk fast och det är besiktigat av Anticimex. I besiktningsprotokollet finns ingen anmärkning om fukt i utrymmet under trappen, och vi noterade inget på visningen för en dryg månad sedan men nu i helgen såg vi vita beläggningar på timmeratommens insida under trappen upp till övervåningen.
Det kritar av sig, och det luktar lite skumt i utrymmet men inte av 'kritan'.
Huset har torpargrund och vi vet att att marken ligger lite högt just mot knuten utanför den här väggen.
Kan det vara nån gammal kalkputs/färg eller vitmögel? Hur stark doftar det senare och kan det uppkomma så snabbt?
 
  • Gamla trätrappsteg med vita beläggningar som kan vara mögel eller avlagringar, slitage synligt.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Vita beläggningar på innersidan av timmervägg under en trapp i ett äldre torp.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Ser onekligen ut som att det är fukt i träet. Har ni mätt fuktkvot i väggen? Känns den fuktig? Har du någon bild på hur det ser ut utvändigt?
Påväxten kan mycket väl vara mögel.
Det verkar lurt att golvet är nyligen bytt i hörnet! Om ni gjort det själva, hur var det gamla golvet?
 
Jag tycker inte att det ser organiskt ut. Är det mögel tycker jag att påväxten borde varit mer oregelbunden och särskilt fläcken uppe till vänster ser ut som resterna av kalk eller liknande. Det är också mer vitt uppe i högra hörnet än nere vid golvet, vilket verkar skumt om fukten kommer nedifrån. Det borde också lukta väldigt fuktigt med så mycket mögel i ett så litet utrymme. Har det stått någonting murat där? Golvet är bytt, så det kan ha varit mur ned på marken. Verkar dock skumt att ha under en trappa.

Den andra varianten är väl att det du ser är resterna efter en vattenskada, där man bytt skadat golv och gjort rent/slipat av det värsta på väggarna.
 
Ser ut dom det ligger i springorna mellan stockarna. Bekämpningsmedel? Myrr?
 
Tack alla för svar, uppskattas oerhört av en ny husägare =)

Taket är nylagt i slutet av förra året då man upptäckte en läcka i taket innan försäljning. Så fukt har kommit uppifrån då, även trappan har mörka fläckar just i hörnan men det är torrt nu.

Kan det vara gammal fukt från förra året som helt plötsligt blossat upp till mögelangrepp? Just nu men inte vid besiktningstillfället? Annars måste väl besiktningsmannen sett detta.

Är det så att man slänger på nåt efter en fuktskada som kan se ut så här?
Ska köpa en fuktmätare, har ni tips på nån bra mottages det tacksamt!
 
  • Gilla
Henningelvis
  • Laddar…
Så, taket är nylagt. Har du någon form av dokumentation av skadorna och exakt vad som åtgärdades? Lade man bara på en ny plåt eller bytte man även råspont? Bytte man någonting i väggarna? Lät man det torka ur ordentligt?

Utrymmet vi ser är under trappa, så det betyder att det finns en övervåning(?) Hur ser väggen ut i trappan ovanför det ställe du har fotograferat? Om vattnet har kommit uppifrån, så finns det ju en risk för att det bakom eventuell masonit/tapet eller vad du nu har i trappen ser ännu värre ut.

Med tanke på vad du berättar om taket och golvbytet nu, så måste jag revidera min tidigare spekulation. Det är nog mögel eller någon annan form av påväxt. Att det är mer påväxt uppe i hörnet rimmar bra med att vattnet kommit uppifrån.
 
Borde inte i första hand Anticimex komma tillbaka och inspektera eftersom dom inte beskrivit ditt fynd. Man har ju en besiktningsman för att slippa fuktmäta och spekulera. Oavsett om det är helt oskyldigt skall det väl finnas med i protokollet?
 
Hej igen och tack för all hjälp! Fick tillslut tag i anticimex, det ska vara just Myrr som @Dr Jumping Jack föreslog. Lukten har avtagit!
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.