Skit i vilken bokstav det står på den klassningen. Låter som hyfsat rimliga siffor, men kolla detta med ventilationen. Kanske är det en PAX-fläkt inne på badrummet som står och snurrar ganska ofta enligt något schema. Kan dra väldigt mkt energi. Visst, det är bra med ventilation, men utan bra återvinning kan det vara otroligt mkt energi som åker rakt ut. Man får göra någon avvägning. Kan nämna att mina föräldrars sommarhus på västkusten hade underhållsvärme ca 6gr samt ett nyrenoverat badrum med en PAX-fläkt i ngt default underhållsventilation igång första vintern. Elräkningarna första vintern var högre i sommarhuset än i deras 1,5-plan m källare norr om dalälven m 23 grader inomhus. :-| Nu för tiden bryter de strömmen till fläkten när de checkar ut för vintern.
 
S sy7robc skrev:
Kan nämna att mina föräldrars sommarhus på västkusten hade underhållsvärme ca 6gr samt ett nyrenoverat badrum med en PAX-fläkt i ngt default underhållsventilation igång första vintern. Elräkningarna första vintern var högre i sommarhuset än i deras 1,5-plan m källare norr om dalälven m 23 grader inomhus. :-| Nu för tiden bryter de strömmen till fläkten när de checkar ut för vintern.
Det låter lite osannolikt? Om man räknar på det...

Värmekapaciteten för luft är ca 1 kJ/Kg*K och densiteten ca 1,3 kg/kubikmeter.
Energimängden för att värma en kubikmeter luft blir då ca 1,3 kJ/K, vilket motsvarar 0,00036 kWh.

En normal PAX-fläkt ventilerar kanske ca 50 kubikmeter i timmen om den går på hyfsat högt varv (Max friblåsande kapacitet brukar ligga runt 100)? Det blir ca 36 000 kubikmeter i månaden,

Medeltemperaturen i Göteborg är -1,2 grader i Januari och februari, dvs ersättningsluften för den som ventileras ut måste värmas ca 7 grader.



Totala energiåtgången för att värma ersättningsluften under en vintermånad med dina förutsättningar blir alltså ca 36 000 * 0,00036 * 7 = 91 kWh.
 
  • Gilla
Kvarna vid sjön
  • Laddar…
useless useless skrev:
Det låter lite osannolikt? Om man räknar på det...
Har inte ens försökt läsa din entusiastiska uträkning, men det enda som ändrades i huset var att bryta strömmen till fläkten.
 
Tycker att det låter mycket med 20,000kwh på ett hus byggt 2002 med bergvärme och frånluftsvärmepump. Vårt hus är på ca 135kvm byggt 74 med llvp på bottenplan och elrad på ovanvåningen och 4 personer. Vi har 15,000kwh i förbrukning.
 
60 meters borrhål låter lite, men det viktigast är hur mycket vatten är det i hålet.......
Jag har 123 m2 x 2, källarhus alltså , vi ligger på ca 11000. - 12 000 kWh.
Bort hålet är 160 m djupt med 150 meter vatten.
Är det inget vatten i hålet ger det ingen värme.
 
  • Gilla
kest
  • Laddar…
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.