Har precis rivit bort den gamla spännpappen som agerade innertak i kåken på övervåningen och fick fram råspont. Nu till frågan, ska jag sätta ångspärr eller inte mot taket?
Huset är byggt 50, självdrag, tilläggsisolerat utifrån så är ingen plast på innerväggar (spånt & tretex). vinden är isolerad med spån o nån gammal isolering.

Försökt googla fram lite men alla verkar göra olika. är även murstock i rummet som vi knackat ner putsen från för att putsa om, hur gör man med ånspärren mot den?
 
  • Gilla
Renhorn
  • Laddar…
Ett välfungerande 70 år gammalt hus utan ångspärr, skulle avstå att bygga in något du inte behöver som riskerar att bli ett problem.
 
Vad kan det bli för problem utav det?
 
Ångspärren av ger väl ingen fukt? Det blir inte större risk för fuktproblem bara för att man sätter dit en fuktspärr.
 
  • Gilla
Mikael_L och 1 till
  • Laddar…
Den fukt som alstras av husets invånare måste avledas någonstans. Den fuktiga inomhusluften har tidigare kunnat tränga igenom tak och väggar på ditt äldre hus eftersom det saknar fuktspärr. Det har oftast inte varit något problem eftersom värmeläckaget samtidigt har torkat upp konstruktionen. Om du nu sätter fuktspärr i ett gammalt hus så rubbas balansen och det blir svårt att veta var fukten hamnar.
 
Fuktig inomhusluft ska inte tränga igenom tak och väggar oavsett vilken konstruktion man har. Det gällde även för 100 år sedan.
 
  • Gilla
Johannes Carlsson
  • Laddar…
Så vi ska inte köra på någon ångspärr alltså? Ska tillägga att vi nyss nytt tak så har ny takpapp ovanpå den gamla så tänkte ifall det gör att huset andas sämre? Men det kanske inte har någon betydelse.
 
Mikael_L
D Dr Jumping Jack skrev:
Den fukt som alstras av husets invånare måste avledas någonstans.
Ventilation, det heter ventilation.

Det är ogörligt att låta alla liter/dygn med vatten som måste forslas ut från en bostad med modernt leverne gå ut genom väggar och tak.
 
Kör med ångspärr.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.