Hej,

I boningshuset på Öland finns inkommande fiber 250 mbit/s. Vi har förberett förbindelse till gårdskontoret genom att gräva ned 70 mm PEM slang med dragtråd 2,5 kvmm. Sträckan är 99 meter. En kabel som innehåller två bidirektionella single mode fibrer krävs och i vardera ändan SFP för dessa dubbla förbindelser och motsvarande mediakonvertrar. Nätet ska klara 1 gigabit/s internt. Det finns två skarvar där vi kan dra för att slippa dra hela sträckan på en gång.

Vi har i första hand tänkt oss köpa en färdigkontakterad hundra meter dubbelkabel med LC eller SC kontakter. Alternativet att dra in hundra meter dukt och blåsa fiber blir nog dyrare med tanke på blåsning och svetsning av fyra kontakter.
Vald fiberkabel bör klara att dras i. Dimensionen på PEM slangen (som råkade finnas tillhanda) passar för att kontakterna ska kunna passera lätt. Inga andra kablar förläggs i slangen. PEM för skydd mot avgrävning.

tips på lämplig fiber mottas tacksamt liksom precis benämning så att man inte behöver sväva på målet när man ska beställa. Lämpliga inköpsställen kan vara bl av Direktronik, FS.com eller liknande.

tips på lämpliga SFP och konvertrar till ethernet är också välkomna.
 
Hej!

Du kan resonera på flera sätt. Antingen drar du en normal patch och hoppas att inga möss och t.ex. vatten och frysning förstör kabeln och sparar 2000 kr (inkl moms), eller så drar du en förstärkt patch som mössen får svårt att knäcka.

https://www.direktronik.se/direktro...ablage/2xlc-till-2xlc/?variationCode=190-9480
791 kr + moms

https://www.direktronik.se/direktro...ion---inomutomhusbruk/?variationCode=117-1772
2410 kr + moms

Om slangen ligger frostfritt förlagd skulle jag nog välja den billigare varianten om det bara är fråga om en privat anläggning. Ska ni använda det för arbete så kosta på den dyrare varianten. Den finns dessutom i längre längder om det är lite på håret att 100 meter räcker. Den billigare kabeln får du kanske hjälpa igenom med ett snöre som du tejpar mot patchen var 10:e meter eller så för att minska dragkraften i patchen. Kontakterna som dras igenom skyddas med någon form av "strumpa", särskilt om slangen är rillad på insidan (inte i ditt fall med PEM).

För att råda om vilka SFP:er du ska ha måste man veta vilken utrustning den ska sitta i. Generellt ska du titta efter 1000Base-LX, t.ex. denna:

https://www.direktronik.se/direktro.../sfp-1g/sfp-singlemode-20km-lx-1.25gbps-ddmi/

Om du behöver konverterare kan denna passa:

https://www.direktronik.se/direktro...erare-med-dubbla-rj45/?variationCode=133-4744

Konverterare har i allmänhet SC-kontakter, så se upp där. Kablarna ovan har LC-kontakter. Det är inga problem att sätta mellanstycken och köpa patchar för att anpassa till utrustningen, t.ex. så här:

SFP (LC) --- patch mellan husen LC-LC --- mellanstycke LC --- patch LC-SC --- mediakonverter

Normalt har man SFP:er i switchar, annars en mediakonverter med t.ex. SC-kontakter för fibern och sedan en RJ-45-kontakt för att koppla mot switchen. Att ha en mediakonverter med SFP är lite överkurs i detta fall kan jag tycka. Det är sådant jag rekommenderar kunder med avancerade behov.

Ska jag vara petig så ska du även rengöra fibern innan du kopplar in den, men eftersom de flesta "proffs" inom nätverk som bara kör några hundra meter på fiber aldrig bryr sig om det behöver nog inte du heller göra det ;)

Nicke nyfiken undrar varför du kravställer singelmode och inte multi. Jag tror i och för sig att det går på ett ut prismässigt och jag föredrar SM alla dagar i veckan, men vad fick dig att välja det? Ovana användare brukar välja MM eller inte veta.
/Fredrik
 
  • Gilla
Jocke Best
  • Laddar…
Hej, tack för utförligt svar. Användningen är bl a för ett företag så driftsäkerheten bör vara god. Inga ljusläckage som lockar gnagare får finnas. Det finns korta avsnitt med gul flexibel förläggningsslang utmed sträckan.

Jag rekade lite mer i morse och vi kom fram till förstärkt, rugged dubbelkabel med dragögla och SC kontakter. Med SC kontakterna kan jag gå direkt på Direktroniks konverterare 133-4744 som även du rekommenderade och vi slipper patchövergångar och SFP.

Rugged kabel med dragögla och meshpåse om kontakterna eftersom det ändå kommer att bli en hel del friktion. Extrakostnaden är en försäkring, dessutom går förläggningen förhoppningsvis snabbare. Dragögla är dock dyrt, tillägg på ca 1500 kr.

Är inte bekant med multimode eftersom jag har mest erfarenhet av fiber från nätutbyggnad som byombud. Närmaste FOS ligger femtio meter från min egen fastighet vilken dock inte är den som behöver 100 meter fiberkabel enligt ovan. Genom tillmötesgående för gjorda tjänster fick jag en extra dukt och fiber till FOS. Blå och röd svetsades ihop i FOS så nu har jag en slinga för larm vid åverkan på FOS och fibern till mitt hus. Larmet består av en laserdiod (sändare) som skickat ljus i fibern till FOS och tillbaka till mottagande diod och vid avbrott triggar alarm. Bara lite paranoid, mest för kuls skull att göra kretsar för fiber. Lasersändaren för 1550 nm med pigtail SC single mode och diod med pigtail SC hittade jag i Belarus. De används tydligen ofta för larmkretsar.
 
Ok, så förstår jag valet av singelmode. Angående ljusläckage så förekommer det inte i någon fibertyp annat än i ändarna, precis vid kontakten, om kablen är hel och inte för böjd, så där är det ingen skillnad. Kul tillämpning där med laser och sensor!
 
Ja, jag har tittat på deras kabel. Den finns i längder om 100, 200 och 300 fot. Jag behöver exakt hundra meter, mätt med en kontrollmätt dragtråd som redan är införd.

Ubiquitikabeln med sex single mode fibrer parallellt och LC kontakter är ett intressant och prisvärt alternativ i många fall men inte i detta. Att dra de sex kontakterna med sina anslutningar utanför kabeln genom hundra meter slang utan skador är nog inte så lätt.
 
Tack för tipset om strumpa som är något jag inte stött på. Nu visar det sig att beställaren tyckte att det blir för dyrt med 1500 kr i extrakostnad för dragögla och meshpåse kring kontakterna.

Kabeln är 6-7 mm i diameter och sedan är det ett par SC- kontakter i vardera änden. Jag ser att det finns tre strumpor. Vilken rekommenderas för två SC-kontakter?
 
Då längden verkar vara av vikt och det är svårt med dragning och priser för rätt saker verkar krångligt kanske det kan vara lämpligt att prata med någon lokal firma som svetsar fiber och se vad de skulle ta för några på skarvade pigtail i båda ändar av en riktig fiberkabel.
 
  • Gilla
gråsten
  • Laddar…
Jag har för ett antal år sedan fått mycket kompetent hjälp från vad som då hette TD Fiberoptik. Numera hexatronic https://www.hexatronic.se/

De har egen produktion och vet vad de pysslar med och kan säkert prefabricera enligt dina önskemål.
 
  • Gilla
gråsten
  • Laddar…
Tack för tips om Hexatronic. Det är dock inget problem att finna företag som kan leverera måtttbestäld kontakterad kabel. Finns t ex Direktronik och FS.com.

Vi har funderat på att blåsa. Inget problem att dra dukt men blåsningen blir problem eftersom dukten i så fall både ska börja och sluta en trappa upp.

Har vi av en kontakt blir det väl till att svetsa en pigtail men vi börjar med färdigkontakterat. Man borde även kunna använda krympslang för att skydda kontakterna. Den är lätt att klippa upp när dragningen är klar.
 
Jag menar inte att du ska dra dukt och blåsa utan att dra kabel och skarva på. Du får exakt längd både utomhus och inomhus plus att kabeln utomhus kan ha massa extra fiber nästan gratis mellan husen då det är skarvningen och ändarna som kostar.
 
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
Det är en bra idé. Det finns en firma i Kalmar som kan svetsa. Ska tala med dem om de är villiga att komma och svetsa på SC-pigtails på en dragen fiberkabel.
 
G gråsten skrev:
Tack för tipset om strumpa som är något jag inte stött på. Nu visar det sig att beställaren tyckte att det blir för dyrt med 1500 kr i extrakostnad för dragögla och meshpåse kring kontakterna.

Kabeln är 6-7 mm i diameter och sedan är det ett par SC- kontakter i vardera änden. Jag ser att det finns tre strumpor. Vilken rekommenderas för två SC-kontakter?
Jag tog den mindre strumpan, den är rätt flexibel
 
Om man ska göra saker så billigt som möjligt är försvetsat det enda rätta. Om man måste hyra in någon annan blir det lätt 10ggr dyrare. Iaf här är mitt förslag på budgetlösning.

LC-LC 100m single mode kabel (duplex). 1000kr.
https://www.direktronik.se/direktro...ablage/2xlc-till-2xlc/?variationCode=190-9480

Skarv/konverteringsdon för fiber LC/LC, UPC, Singlemode blå Zirconia, duplex: 2st 70kr
https://www.direktronik.se/direktro...er/skarvdon/skarvkonverteringsdon-for-fiber2/

Random plastdosa: 2st 40kr
https://www.jula.se/catalog/el-och-...ateriel/kopplingsdosor/kulodosa-402379/#tab02

Fiberlänken terminers i plastdosorna med skardonen.


Beroende på hur man väljer att koppla nätet så behöver något som tänder fiberlänken. Har man inget innan så kanske det lönar sig att köpa en mediekonverter med inbyggt fiberinterface men om man har switch med ledig sfp-port så bör man ju använda den. Men om vi nu antar att inget finns så kan man ju använda följande enheter:

Mediekonverter: 2st 1160kr
https://www.direktronik.se/direktro...erare-med-dubbla-rj45/?variationCode=133-4745

SFP, Bidi 3km par: ca 500kr
https://www.direktronik.se/direktro...bidi-wdm-3km-1.25gbps/?variationCode=133-4536

I ursprungsfrågan så står det att det är 4st fibrar som behövs men det stämmer inte man kan köra med BiDi sfp-moduler så sparar man in på fibrarna. Så typ 3kkr för all utrustning det som saknas är några fiber patchar som beror på vilken modell av SFP:er man använder. Men troligtvis så blir det en 3m LC-LC patch.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.