Hej,

vi har slutbesiknting framöver, men det är en hel del saker vi vill klaga på. Ett allvarligt fel är att golvet är snett, minst 2 cm!!!
Nu är det så att vi flyttar in på fredag, men jag kom att tänka på att försäkringen kanske inte gäller om vi flyttat in innan slutbesiktningen?
Vet ni vad som gäller?

tack på förhand,
JEnny
 
Färdigställandeförsäkringen gäller i och för sig även om Du flyttar in före slutbesiktningen. Men försäkringen kan endast tas i anspråk om entreprenören går i konkurs. I detta skedet är det således den entreprenör som är orsak till att golvet lutar och andra fel som Du skall kräva åtgärd av. Håll inne av slutlikviden så mycket att Du själv kan åtgärda med annan entreprenör om den som felat inte åtgärdar.
Att flytta in före slutbesiktningen är inte alls lämpligt. Det kan bl.a. uppstå diskussioner om vem som orsakat vissa fel/skador som konstateras vid slutbesiktningen. Entreprenören kan i värsta fall hävda att ni gjort detta under tiden ni bott i huset. Det är därför att rekommendera att en gemensam genomgång görs före inflyttningen för att fastställa och notera synliga fel/skador som entreprenören har ansvar för. För övrigt har entreprenören ansvar för sin entreprenad fram till slutbesiktningen men du bör se till att även du har huset försäkrat från inflyttningen.

Sedan - till sist- kom ihåg att du enligt ABS 95 har rätt att innehålla 10 % av entreprenadsumman fram till godkänd slutbesiktning och därefter så stor del som täcker åtgärdandet av eventuella konstaterade fel tills dessa åtgärdats.
Lycka till.
 
hej, och tack för svar!
Vad betyder det att försäkringen endast träder i kraft om entreprenören går i konkurs?
och:
Om det nu är så att vårt golv är snett, och vi flyttar in före slutbesiktningen - är det då inte vår byggansvarige som också är en av entreprenaderna under totalentreprenaden som är ansvarig, och som måste åtgärda felet (oavsett om det är snickarens, grundkillens eller golvläggarens fel eg.)? Är vår enda möjlighet att hålla inne med den 10%-iga summan?

undrar jenny
 
I vårt slutbesiktningsprotokoll stod det längst ner att "felen som funnits inte ansågs hindra inflyttning". Fråga besikningsmannen.

Har skrivit om det här förut...men se upp med vad som täcks av Garbo. I vårt fall var det bara det som ingick i standardhuset som besiktningsmannen var intresserad av. Gasspis, öppen spis, extra belysning etc låg utanför de entreprenörskontrakt som Garbo täckte.

Berit
 
Garboförsäkringen träder ikraft först när entreprenören gått i konkurs, d.v.s. entreprenören kan inte längre fullgöra sina åtaganden av den anledningen. Du får inte heller ha betalt allt utan måste ha hållit inne motsvarande vad felen kostar att åtgärda för att Garbo skall träda in.
Garbos försäkring täcker endast de entreprenader för vilka de erhållit kopia av avtalen och den omfattning som avtalen innehåller.

Har Du, som jag fattar det, en totalentreprenör som i sin tur har underentreprenörer som gjort fel så är det totalentreprenören, med vilken Du har kontrakt, som Du skall vända Dig till och hålla inne pengar för. Han får i sin tur gå på sin ue. Har du däremot egna avtal med respektive entreprenör (delad entreprenad) skall Du hålla inne relevanta belopp för var och en som har felat.
Vad gäller det belopp som skall hållas inne så brukar Garbos besiktningsman göra en uppskattning av vad konstaterade fel kostar att åtgärda och således bör hållas inne. Tala med besiktningsmannen om detta vid slutbesiktningen.
Skulle 10 % inte räcka och Du har mera kvar att betala skall Du naturligtvis hålla inne så mycket att Du säkerställer åtgärdskostnaderna.
 
Har ingen egen erfarenhet av Gar-bo, mer än genom en kompis. Och vad jag hört genom honom så måste man höja ett varningens tecken för dem.
Affärsiden verkar vara att ta in premier och att till varje pris se till att man inte behöver betala ut. Gar-bo o VD Björn Larsson gjorde vad som helst för att förhala allting tills min kompis tröttnade o. till kostnader på över 100 000 kr själv färdigställde. För mig låter det som om Sverker Olofsson i Plus borde titta in hos dem.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.