D
Jag har ett skjutpartiet i aluminium med färgen sable noir 200. Går den att översätta till RAL eller NCS eller är sable en egen standard?
 
Här finns en tabell för att hitta närmaste RAL / NCS. Kolla bifogad fil:

Översättningsnyckel RAL-NCS
Ral-färgerna

Ral-färgerna är en halvofficiell tysk färgprovsamling, som främst används som farglikare inom den tyska industrin. RAL-färgerna finns tillgängliga i färgregister med halvmatta eller blanka färgprover och i mindre översiktsfärgkartor.
RAL-färgerna är ett antal ej systematiskt utvalda färgprover. Färgproverna är fördelade i de nio färg- grupperna gult, orange, rött, violett, blått, grönt, grått, brunt och vitt/aluminium/svart.
I den 4-siffriga RAL-beteckningen anger den första siffran i vilken av de nio färggrupperna färgen ingår. De övriga siffrorna är bara ett löpnummer, som inte anger något om färgens utseende.
NCS
NCS (NATURAL COLOR SYSTEM) är ett system med vars hjälp man kan beskriva och beteckna alla tänkbara ytfärger (ej fluorescerande och metalliska färger). Systemet illustreras av en färgatias med 1750 färgprover. NCS är svensk, norsk och spansk nationell standard och ett av de mest använda färgbeskrivande systemen i världen.
Denna översättningsnyckel är baserad på NCS edition 2. Alla färgprover i NCS edition 2 har ett S framför färgbeteckningen (S:et betyder second edition).

Variablerna i NCS bygger helt på visuellt iakttagbara egenskaper hos färger. I beteckningen för en rosa färg S 1040-R20B betyder de två första siffrorna färgens visuella svarthet i procent. De två följande siffrorna betyder färgens kulörthet. Bokstavs-sifferkombinationen efter bindestrecket betyder färgens kulörton, dvs vilka kulörta egenskaper som ingår och förhållandet mellan dessa. I detta fall är det en röd kulörton med 20% blåhet.
NCS kan även illustreras grafiskt i en geometrisk modell, där svartheten och kulörtheten anges i en liksidig triangel och kulörtonen i en cirkel. En punkt i triangeln och ett streck på cirkelns periferi är en entydig beskrivning av en färg. I triangeln och cirkeln nedan är den rosa färgen S 1040-R20B inprickad.
.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.