Vi (två vuxna och en ettåring) har nyligen flyttat in i ett gammalt och dåligt isolerat hus, ca 115 kvm + 50 kvm biytor inkl källare. Här är DUT ca -20. Tidigare ägaren bodde ensam och eldade i en liten vedpenna och vedspis samt använde en ganska dålig luftluftvärmepump. Vi vet inte hur mycket hon eldade och körde pumpen. Vi kommer troligen att skaffa golvvärme i större delen av nedervåningen, badkar kommer att tillkomma (det kommer att gå åt en del varmvatten) och inom några år kommer vi troligen att tilläggsisolera huset.

Med borrning samt byte av några radiatorer och termostater, begär både Nibe och Thermia ca 165 000 kr för S1255-12 respektive Calibra 12. Nibe rekommenderade dock lilla S1255-6 (7700 kr billigare) som skulle ge effekttäckningsgrad på 80 % initialt men bli perfekt när huset har tilläggsisolerats. Installatören verkade också väldigt noggrann. Installatören från Thermia verkade kunnig och erfaren, men vi fick ingen energikalkyl, kanske för att det är ganska intetsägande när man inte känner till faktiskt energibehov och eftersom behovet kommer att förändras när vi renoverar, tilläggsisolerar, skaffar badkar, kanske får fler barn, barnen i framtiden vill duscha länge? Eller bör man begära en energikalkyl ändå, säger den trots allt något?

Bör man hellre välja någon av de stora pumparna, med tanke på att tilläggsisoleringen kan dröja och att familjen kan växa?
 
  • Gilla
McHolm
  • Laddar…
Om man vet mängden ved, travad eller stjälpt mått, och typen björkved eller bara blandved samt elförbrukningen kan man gissa hyfsat bra på energiförbrukningen tidigare ägare haft. Sedan beror det på var i landet huset står så man kan få fram årsmedeltemperaturen.
 
  • Gilla
takeover
  • Laddar…
Per Ola Persson
De flesta går på varvtalsstyrda värmepumpar, men ska komma ner i pris så gå på en icke varvtalsstyrd, t.ex. en NIbe F1245-8 eller en IVT Greenline HE-9
Sedan kan räkna en ungefärlig toppeffekt på 55-65 W/kvm, då får ni ett effektbehov på 8,8-10.4 kw. Så en värmepump på 8-10 kw är nog lagom med ett borrhål på 150-170 m (med 10 m ner till berg).
Kör ni golvvärme så är värmepumpen något effektivare, men det går bra med radiatorer också. Oftast är gamla radiatorer (med rejäla grova rör) bättre än 70-90-tal tunnare rör/radiatorer.
 
  • Gilla
takeover
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.