Här kommer en fråga från en nybörjare:
I dag har vi pratat med en Älvsbyhussäljare om ett hus. Priset verkar rimligt för oss. Men sedan kom vi på att eftersom huset inte kan levereras förrän om ett år, måste vi ju betala för tomten ett år utan "någon nytta". Hur gör man, tar lån på bara tomten först? Är det hög ränta på det? Vi kan ju inte ha en hög extrakostnad i ett helt år.
Hoppas någon kan hjälpa mig med svar på detta.
 
Detta beror helt på lokala faktorer. Är tomten dyr och i ett attraktivt område kan ni låna på tomten (fastigheten) i ett år. Räntan kan ni förhandla med banken. Är det en kommunal tomt i ett mindre attraktivt område kanske ni kan boka den och avvakta med köpet en tid.

Då ni inte har råd att låna till tomten och äga den ett år så bör den kosta en skaplig slant, men det borde ni klara om ni sedan ska klara av tomt+huskostnad framöver. Beror lite på hur dyrt boende ni har nu.
 
Är det Älvsbyhus som säljer tomten borde ni kunna betala handpenning vid kontraktskrivande och resterande när huset ska betalas.
 
Glöm inte bort att om du går över den 31/12 så betalar du även fastighetsskatt för tomten, men den är ju beroende på var du bor.
 
Det blev visst väldigt kort. Är det så att du köper tomten med hus är det nog som Annakanin säger. Om du däremot köper tomten själv och sedan skriver kontrakt på hus kan det bli en extra utgift i form av fastighetskatt. Normalt är det ju 5 års avgiftsbefrielse etc och det är det oavsett när huset blir klart. Problemet är att om huset blir klart först året efter att du köpt tomten betalar du ett års fastighetsskatt och sedan träder friåren in. Hoppas detta blev lite tydligare.
 
Om ni köper tomten i samband med att ni täcknar er för ett hus så är det bara att dra igång ett kreditiv. Ett väl förhandlat kreditiv är oftast inte nämnvärt dyrare än slutgiltigt hypotekslån. Låt säga att er tomt tex kostar 500 000 kr och ni får ett kreditiv på i dagsläget 3.5 % och reporäntan stiger med en procentenhet under det kommande året så kostar lånet på tomten ca 1200 kr i månaden efter skattereduktion.
 
Tack för era svar.

Tomten  är kommunal, ska höra med kommunen om vi kan betala handpenning nu och resten senare. Tomten kostar 300 000 kr. Vi har dock en  ganska hög månadshyra nu. Enligt kalkylen ska vårt husboende kosta lika mycket som det gör nu för vår lägenhet.
 
Vi köpte en kommunal tomt och betalade inget förrän bygglovet var beviljat. En annan variant kan vara att kommunen vill ha handpenning på 10% då ni skriver på kontraktet och sedan resten då bygglov är beviljat.

Om er kommun har dessa regler torde det inte vara några problem, bara att vänta med bygglovet tills det är dags att bygga.

Prata med kommunen och hör dig för vad som gäller.
 
Om man vill undvika fastighetsskatt för tomten så har jag för mig att skatten räknas från kontraktsdatum, alltså inte från det datum man faktiskt tar tomten i besittning.
 
Man betalar fastighetsskatt för tomten fram tills dess att man genomfört fastighetsdeklaration på nybyggnationen och därmed får ett fastställt taxeringsvärde på fastigheten samt fastställt värdeår. Det är sedan utefter värdeåret som friåren beräknas.

 
Vi har pratat med kommunen idag. Om vi köper tomten kan vi betala handpenning på 20 000, sedan resten när grundarbetet börjar. Perfekt! Då slipper vi extrakostnader medan vi väntar på huset.
 
Fint. Då löste det sig på bästa sätt!
 
Som jag trodde, bra att köpa tomt av kommunen. Roligt att det löste sig och lycka itll i fortsättningen :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.