Vi funderar att montera infällda halogenspottar(downlights) i taket på vår övervåning. Eftersom dessa lampor blir ganska varma undrar jag hur man gör? Läktar man ner taket extra mycket för att lamporna inte skall vara i närheten av den isoleringsplast som håller isoleringen på plats. Sitter lamparmaturerna i dosor som liknar kopplingsdosorna för 240 V. Sitter det en trafo någonstanns eller går de på 240 V.

Vår husleverantör säger att det är billigare att låta elektrikern montera downlightsen i nedreplan än att de själva gör det. Vet någon vad elektrikern tar för att montera downlights innan undertaket är monterat? Husleverantören monterar sedan undertaket.

Vet någon vad elektrikern tar för att montera extra vägguttag och extra strömbrytare för lampor i innerväggarna innan båda sidorna är monterade med gips?

/Honeybun

 
Det finns ett speciellt skydd som man kan montera åvanför spottarna så att inte isoleringen ligger mot spottarna.
Det finna även spottar som går att montera direkt i dosor dock ganska dyra.
Det finns både 230v samt 12v spottar.
Be att få pris på monteringen av både husleverantören och elektrikern.
Samma sak med extra uttag be att få ett pris av båda. Om det finna el i närheten borde det inte kosta så mycket.
 
Att sätta in dovnlights brukar kosta mellan 500-800:-/st då ingår allt matr. inkl. dimmer tex. och allt arbete. Ettextra uttag eller brytare borde kosta ungefär 250-300:-
 
Att montera downlights på övervåningen ger en del extra saker man måste tänka på.

Det normala är att man använder armaturer med 35 eller 54w, dessa kräver ofta ett säkerhetsavstånd till brännbart på 15-18 cm (lite olika mellan fabrikaten).

Detta löser man oftast med skyddsburkar som monteras ovanför lampan vanligt är att burkarna har mått i storleksorningen 30x30x18 cm (går alltså inte att eftermontera).

Det finns 20W lampor som inte kräver speciellt mycket sökerhetsavstånd, men man måste då ofta montera orimligt många.

problemet med övervåningen är att burkarna kommer att sticka upp genom diffusionsspärren (plastfolien i taket). Och då gäller det att få helt tätt mellan burken och folien. Kan också vara ett problem att man får för lite isolering ovanpå burken med risk för kondens inne i burken när lampan inte är tänd och värmer.

Det där med downlights för 12V eller 230V har dbebaterats mycket här, fördelen med 12V är att de är mera effektiva, man får mer ljus per watt, man har större valfrihet vad gäller nyans på ljuset, fler valmöjligheter att ändra spridningsvinkeln på ljuset.

Nackdelen med 12V är att det behövs en transformator, och De flesta transformatorer får inte sitta mer än 2m från lampan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.