Jag och min fru har hittat ett sådant fint hus vi vill köpa men efter att ha läst besiktningsprotokollet är vi lite tveksamma. Vi skulle vara så tacksamma om vi fick input om nedanstående sammanfattning av Anticimex besiktningsprotokoll. Ursäkta långt inlägg! Sist kommer en länk till huset på hemnet. Vad tror ni om det?

Byggnadsår: 1928, 2 glas kopplade fönster, Självdrag (S), 1 ½- plan, Fjärrvärme, Sadeltak, råspont, underlagspapp, läkt och takpannor. Grundkonstruktion: Krypgrund och källare
Stomme, material: Trä, Stående träpanel. Samme ägare sedan 1997. Huset och uthus målades 2006. Fjärrvärme installerades 1998. Tryckkärlet byttes 2011. Finns droppläckage från vattenrör i källare. Fläckar finns under några fönster som har stått öppna vid regn.

Växter finns i anslutning till grundmur.
Sprickor finns i sockel. Dessa bedöms inte ha lett till bakomliggande skador. Rötskador finns i fasadpanelen. Fasadpanelen är i behov av målning/underhåll.
Rötskador finns i dörrfoder vid groventré .
Rötskador finns i fönster. Sprickor och släpp i kittning. Sliten färg på fönster. Spricka i fönsterglas. Otätheter i fönsterbleck på övreplan.
Stuprör är inte anslutet till markledning.
Yttertaket är äldre, sliten/trasig underlagspapp. Mosspåväxt på takpannor. Trasiga takpannor, otätheter i takpannor.
Organiskt material finns på marken. Plast finns inte på marken. Vid kontroll av konstruktionen i krypgrund uppmättes fuktvärden under kritisk fuktnivå för mikrobiell tillväxt och normal lukt upplevdes.
Golvbjälklaget ovan den uteluftsventilerade krypgrunden riskerar att drabbas av fuktskador på grund av naturlig fuktpåverkan. Fuktkvoten uppmättes till 13 %.
Utvändigt / Sidovind hall Inget att notera.
Utvändigt / Sidovind sovrum 1 Inget att notera.
Vind Underlagstaket har fuktfläckar. Vid kontroll av vinden uppmättes fuktvärden under kritisk fuktnivå för mikrobiell tillväxt och en normal lukt upplevdes. Det finns risk för mikrobiell tillväxt om den relativa fuktigheten (RF) i den omgivande luften är över 75 %. I furuvirke motsvarar det en fuktkvot (FK) på 17 %. Fuktkvoten i underlagstak/takbjälkar uppmättes till 10 %.
Allmänt - Hela huset Fuktfläckar finns på väggar i flera utrymmen. Några kan vara pga öppet fönster vid regn, se muntliga upplysningar.
Entréhall Inget att notera.
Hall Inget att notera.
Allrum Inget att notera.
Vardagsrum Inget att notera.
Kök Sprickor i fogar och släpp i kakelplattor över diskbänken. Fuktindikering i utrymmet gav inga förhöjda fuktindikationer.
Toalett Inget att notera. Fuktindikering i utrymmet gav inga förhöjda fuktindikationer.
Övre plan / Sovrum 1 Inget att notera.
Övre plan / Dusch/wc Utrymmet är i behov av renovering. Utrymmet är äldre och har passerat tiden för sin tekniska livslängd. Äldre yt/tätskikt och golvbrunn. Otätheter finns i väggbeklädnad samt svällning i väggskiva. Glipor i skarvar på golvbeklädnad. Renovering av utrymmet rekommenderas.
Övre plan / Sovrum 2 Inget att notera.
Källarplan / Allmänt Puts- och färgsläpp finns på källarväggar.
Källarplan / Matkällare Fuktangrepp på inredning och mellanvägg av organiskt material. Källarplan / Trappa Defekter finns i källartrappan.
Källarplan / Tvättstuga Äldre typ av golvbrunn.

https://www.hemnet.se/bostad/villa-5rum-nya-staden-lidkopings-kommun-esplanaden-43-17007397
 
Ser ut att vara ett trevligt hus i relativt gott skick. Kanske att badrummet måste göras om. Lite fuktfläckar här o där och småskavanker är normalt för ett sånt gammalt hus. Man får bara hålla koll så de inte blir större. Gäller även taket.
Så jag hade inte varit så oroad men det beror förstås lite på vad man har för krav och kanske även intresse/möjlighet att fixa grejer.
För övrigt brukar det vara gedigna hus från den här tiden.
 
Får tillägga att trasiga takpannor förstås inte är bra. Taket kanske borde undersökas närmre och ett ev takbyte tas med i kalkylen.
 
A andersgrebin skrev:
Ser ut att vara ett trevligt hus i relativt gott skick. Kanske att badrummet måste göras om. Lite fuktfläckar här o där och småskavanker är normalt för ett sånt gammalt hus. Man får bara hålla koll så de inte blir större. Gäller även taket.
Så jag hade inte varit så oroad men det beror förstås lite på vad man har för krav och kanske även intresse/möjlighet att fixa grejer.
För övrigt brukar det vara gedigna hus från den här tiden.
Stort tack för dina svar!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.