Har dessa gamla lamparmaturer i lägenheten (se bilder), där det fattas lampkåpa till ena. Istället för att försöka leta upp reservdel tänker vi att vi ska byta ut båda två, men har lite funderingar på vad som blir bäst.

1. Vi tänkte byta ut till lamputtag med krok, eftersom det är vad vi är vana vid från föregående boende (typ denna https://www.bauhaus.se/lamputtag-schneider-2-pol-jordat-med-krok-infallt). För oss känns det som att byta till sådan krok gör valet av lampa lite mer flexibelt. Men finns det några nackdelar som är bra att känna till med att köra krok istället för att lamputtaget sitter fast som i vårt tak?
2. Är detta något man bör anlita elektriker till? Jag antar att svaret är ja, men bättre att fråga.
 
  • Gammal vit lamparmatur monterad på ett tak utan lampkåpa.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gammal vit lamparmatur i tak utan kåpa, med synlig lampa och lampsockel.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
BirgitS
1. Bestäm vad ni ska ha för lampa först. En del lampor är gjorda för att fästas direkt i taket och inte hängas på krok så då ska det inte vara något takuttag.

Takuttaget du länkar till är för jordad anslutning så då måste man dels veta om vägguttagen i rummet är jordade eller ojordade samt om jord är framdraget till takuttaget.

2. Om det är nödvändigt att dra fram jord till takuttaget så ska en elektriker göra det om det ska vara lagligt. Likaså om det gäller badrum.
 
  • Gilla
haul_i_vaeggen
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.