hsd
Giftigt som sjutton
Marknära ozon (även kallat markozon eller troposfäriskt ozon) är ozon nära jordytan. I stratosfären, över tio kilometers höjd, skyddar ozon mot solens farliga ultravioletta strålar, men det är skadligt för växter och djur som lever i den lägsta delen av atmosfären. Det hindrar fotosyntesen och skadar vattenbalansen hos växter, och reagerar med slemhinnorna i luftvägarna. Marknära ozon bildas bland annat när solljuset möter bilavgaser. Det alstras också i kopieringsapparater. Marknära ozon är en växthusgas.
 
Bluff är det absolut inte. Men det är allmänt känt sedan länge att Ozon är hälsoskadligt och bör inte köras i utrymmen man vistas samtidigt i.

Fixa källan till problemet, kör Ozon i utrymmet och låt bli att va där på ett tag så funkar det som en effektiv återställare
 
Patrik440 Patrik440 skrev:
Det fick jag retat upp en förman med en gång för 10år sedan typ då vi hade belysning som det luktade ordentligt med ozon om när den tändes. ( 6 x 100 000W )

Det fick komma dit folk som mätte upp ozonnivån och den var ju under gränsvärdet (ozonlukten känns ju redan vid typ en tiondel av gränsvärdet så).

Förmannen var ju dock kraftigt irriterad av besväret att de fick komma å mäta ozonhalten och svor på något möte om hur "någon" kunde veta hur det luktade..

mvh Patrik
600 000 watt??
Nya Ullevi (stora arenan) har under 300 000watt. Var du jobbat?
 
När jag jobbade som biografmaskinist hade vi båglampor med elektroder av volfram i en glasboll som innehöll xenongas. Glömde man slå på fläkten innan man tände lampan stank hela maskinrummet som om man lagt av en riktigt sur prutt eller lite mer bestämt ruttna ägg.
Vi fick alltid lära oss att ozon gasen var skadlig och att man aldrig fick starta lampan utan att fläkten var igång.
En gång i tiden fanns det en högtalare som byggde på principen att ljudvågor ttansformerades upp till högspänning så att det uppstod en urladdning mellan två elektrodet. Ljudet var skapligt eftersom det inte fanns några rörliga delar. Nackdelen var att den avgav ozpn vilket gjorde att man blev illamående efter en stunds lyssning.
 
  • Gilla
-PC- och 1 till
  • Laddar…
Rent kemiskt så innebär ozonering att man reagerar de dubbelbindningar som finns i vissa kemiska föreningar till femringade stukturer som i sin tur bryts ned till mindre flyktiga komponenter. Själva ursprungsmolekylerna försvinner alltså inte utan konverteras till andra föreningar med lägre partialtryck (högre kokpunkt) så deras koncentration i luften sänks och människans näsa kan inte detektera dem lika bra. De finns dock förstås kvar i sinnevärlden.
Ozon är en kemiskt väldigt reaktiv gas som för männinskan påskyndar saker som t.ex åldrande. Passar bättre i de yttre atmosfärslagrena där de skyddar mot UV-strålning.
 
  • Gilla
Nyfniken och 2 till
  • Laddar…
Patrik440
D Dr Jumping Jack skrev:
600 000 watt??
Nya Ullevi (stora arenan) har under 300 000watt. Var du jobbat?
 
  • Gilla
mikethebik och 1 till
  • Laddar…
Patrik440
elpaco elpaco skrev:
Det var på tiden glödtrådslampor var lagliga ..
Nädå, detta var allt utav xenontyp.
Tidigare hade vi typ bara 100 000 Watt kanske att brascha på med när det var halogenlampor.
Minns när fotografen stod och kollade med sin ljusmätare och det började ryka om luvan på jackan..

/
 
  • Gilla
Eriksgatan och 3 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.