Hej,
Vi har knackat ner vår öppna spis som var alltför stor. Nu vill vi mura en ny öppen spis med insats alt. hitta en kamin från 20-talet. Är det ngn som gjort ngt liknande?

Hur komplicerat är det att mura en spis själv (glad men ambitiös amatör) eller är det värt att ta in ett proffs. Vad ser ni för fördelar öppen spis med insats vs kamin??

Kanske borde gjort en plan för detta innan vi knackade ner den gamla spisen, men men... ;)
Elin
 
Hej

Möjligen är det lite bättre värmestrålning från en järnkamin jämfört mot en spis med insats eftersom hela ytan på kaminen strålar värme. Insatsens värmestrålning kommer ju endast från fronten.
 
Okej! Sotarn ska komma om ett tag och ge lite råd.
 
jocke@nybleus.se skrev:
Hej

Möjligen är det lite bättre värmestrålning från en järnkamin jämfört mot en spis med insats eftersom hela ytan på kaminen strålar värme. Insatsens värmestrålning kommer ju endast från fronten.
Absolut. Det märkte ett par vänners barn också. Tänk till för det blir VARMT och små barn går inte att kolla 100%.
 
med insats så borde man ha ett spjäll på övre våningen också så att man får hela skorstenen varm.
 
Vi har precis fått en vedspis uppmurad på lättbetongblock, och det verkade inte så svårt om man bara tänker till lite innan. Det som är krångligt tror jag är att få ihop spisen med en kanal i murstocken, om man inte vet hur den ser ut inuti.
 
Gluecifer,
Anlitade ni murare eller gjorde ni det själva??
 
ellepelle skrev:
Vad ser ni för fördelar öppen spis med insats vs kamin??
Kaminer har oftast en lättare konstruktion och magasinerar knappt någon värme = värmer snabbt och kylls snabbt. En spis murad av tung material är något långsamare att värma upp men behåller en del värme som den avger senare då elden har slöcknat. Ungefärr så är skillnaden mellan en plåtkamin och en finsk bamsigt byggd täljstenspis. Man behöver egentligen ingen insats i en murad spis bara det finns lucka och tillluftventil som går att reglera. Eldstaden murar man upp av eldfast tegel och den behöver ingen extra plåtkista med rökrör. Tyvärr är det svårt att få tag på enbart en lämplig glaslucka och då fördyras hela kalaset väsentligt. Möjligen säljs sådana mässingluckor med glas i till kakelugnar man bygger av tegel :-/.
Har ni tur att hitta en gammal gjutgärnskamin så välj en så stor och tung som möjligt - lagrar en del värme och värms upp relativt snabbt.
Ang. köpet har jag fått råd av en kaminsäljare att man ska välja dom stora och fina gjutjärnskaminer som brukade stå i finrummen och eldades sparsamt  och enbart vid festliga tillfällen ;). Gamla små kaminer som användes i enklare samlingsrum användes flittigt och är oftast rätt utbrända och i dålig skick trots renoveringar. Något vettigt ligger nog i detta rådet ;).
gaia
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.