Lekplatser i trä verkar inte vara byggda i tryckimpregnerat, antar man tycker att gnagande bebisar gillar annat bättre, men dom verkar ändå hålla helt otroligt bra. Hur skulle ni gissa att dom är behandlade? Finns det någon industrilack man kan köra som håller för ALLT som man kan köra med när man själv bygger till barnen? Eller är det träsorten det handlar om?
 
Oftast har väl de egna barnen blivit stora innan träet har blivit dåligt. Men så här skriver Hags, en av de största tillverkarna, på sin hemsida:

Vi använder oss idag av skivmaterial såsom Plywood med avsedd kvalitet för utomhusbruk och HPL – High Pressure Laminate – som används där kvalitetskraven är extra höga. HAGS trävirke består i huvudsak av tätvuxen svensk fur, företrädesvis från norra Sverige. Certifierade enligt FSC alt. PEFC. Virket hyvlas och kanterna rundas. Sandlådor tillverkas bl.a. av ek.

HAGS har under senare år utvecklat en synnerligen väl anpassad teknik för träskydd. Dels designas alla träprodukter för att dränera vatten på ett bra sätt eller, för att skyddas mot för mycket fukt, dels placeras alla trädetaljer minst 7cm ovan mark för att undvika blött underlag. På grund av dessa åtgärder kan vi använda en mjuk och mild impregnering som vakuumimpregner träet i enlighet med standard EN 351 klass P5. Impregneringen, som innehåller biologiskt nedbrytbara, aktiva, substanser, tränger in i ytträet till ett djup av 5mm och i ändträet 50mm.

Alla träkomponenter täcks med en vattenbaserad lasyr i två stegs process som inte bara färgar träet utan också ger det ett långvarigt skydd mot mögelangrepp. För möbelsortimentet använder vi en ännu mildare, vattenbaserad, grundolja som ger skydd mot mögelangrepp. Också täckfärg förekommer i lek- och möbelprodukterna. Även lasyren består av biologiskt nedbrytbara komponenter (bindemedel, mögel och svamphindrande medel).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.