Vad som brukar bekymra bankerna är just detta med egen insats och detta inte främst för att de ogärna lånar ut 100% av husets värde. Det tillkommer nämligen en del kostander som inte ingår i själva husbyggnationen t.ex. Lagfart, pantbrev, räntekostnader, bygglov m.m. I slutändan om man inte lägger en egen insats kommer riskerar man då att belåna huset med över 100%.
Det hela kan iofs vara avhjälpt om huset blir värderat till en bit över själva produktionskostnaden, vilket ofta är fallet i många storstadskommuner. I "Här lönar det sig att bygga nytt"-listor kan man få en indikation på detta.

Ett annat sätt är ju att göra mycket arbete själv och på så sätt bidra till att produktionskostnaden understiger värdet på huste när det står klart. Men det gäller då att övertyga banken om att man verkligen går i land med detta.

Om marginalerna är goda för er kan det vara ett gott råd att sätta undan rejält (allt ni kan avvara) med pengar redan nu. Får ni ett byggnadskreditiv så är det ju först när huset står på plats som lånen skall sättas och ni egentligen behöver den egna insatsen. Leker man med tanken att detta skulle ske om ett år så har ni ju den tiden på er att skrapa ihop pengar till lagfart, pantbrev, bygglov m.m. Hur mycket detta är beror ju på hur mycket ni tänkt bygga för och vart.
 
Fluffe,
Får man fråga vad ni räknar med att månadskostnaden kommer att bli när ni lånar 2 miljorer?
 
Robban skrev:
:) Hej
Jag kan rekommendera www.comboloan.se där kan man enkelt få en kalkyl och månadskostnader för bolån.
Dessutom kan du kolla hur mycket banken är villig att låna ut till dig. Du matar in era inkomster, insats, driftkostnad...Då får du direkt ett svar.
Comboloan kan man använda för att få en kalkyl för en befintlig bostad och man kan kanske använda det för att få en ungefärlig boendekostnad på sitt nybygge. De kan dock inte ge förmedla några lån till nybygge. Då är det nog bättre att vända sig till sin bank för att få en vettig kalky.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.