Vi ska köpa ett ganska risigt hus från 30-talet och funderar nu på att riva det och bygga nytt istället för att renovera.

Huset har en väldigt fin grund av huggen sten och vi vill bygga det bya huset på den gamla grunden. Är det någon som har erfarenhet av detta?

Vi vill bygga ett 1 1/2-planshus som är ca 8x9 meter på nedre plan, alltså ca 72 kvm.
Hur kan vi göra detta någorlunda snabbt, smidigt och billigt?
Vi för gärna en hel del av jobbet själva men har ingen kunskap om hur själva nybyggnadsprocessen går till och vad vi behöver tänka på.
Lösvirkeshus får det väl bli med tanke på att storleken behkver anpassas efter en befintlig grund men kan vi då få hjälp av en byggfirma som har koll på hur allt funkar men ändå göra en del arbete själva?

Tacksam för hjälp och tips!
 
Kan ju se fint ut med stengrund men om man bygger nytt så vill man oftast ha en bra grund som är rak och bra.
Ett alternativ är att gjuta innanför stenarna.

//AA
 
Självklart ska ni behålla grunden om ni kan!

Jag hade gjort lite research på hur man bäst gör det, ett alternativ är att krossa upp innanför grunden och gjuta en vanlig platta på mark med låga kantelement som sen få hamna bakom fasadnedsticket eventuellt.
 
Jag måste vara lite tråkig här. Hur mycket är det värt att behålla den gamla grunden?
Varje gång du måste anpassa dig efter något befintligt kommer det kosta både tid och pengar. Du blir begränsad i vilket hus du kan bygga, vilken grundkonstruktion du kan ha, och du får svårare att hitta en byggare som klarar jobbet. Osv, osv, osv.
Är det inte bättre att använda de gamla stenblocken till att bygga stödmurar, rabatter osv? Då kan du bygga ett konventionellt hus precis som du vill, istället för att anpassa ditt nya hus efter hur någon ville bygga för 90 år sen.
 
  • Gilla
saiter
  • Laddar…
Räkna med att ni säkert kommmer få förstärka grunden på något sätt för att klara moderna krav. Finns bilder?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.