Fråga inte hur men har lyckats kapa en markkabel som går till en utebelysning. Vet inte vad kabeltypen heter men det är 3G 1,5mm enkeltrådiga ledare. Det skall gjutas betongplatta vid avbrottet så skarvningen skulle behöva ske i betongplattan. Kan jag använda en vanlig kopplingsdosa och helt enkelt gjuta in den i betongplattan eller är det helt förkastligt?

Hittar ju fina markskarvar med gel etc. men behövs detta i en betongplatta?
 
Kan kan du. Men det strider ju mot allt sunt förnuft.
Man gjuter inte in kablar, man gjuter in rör som kablarna dras i ty kablar håller kortare tid än betong och behövs bytas ut då och då.
 
N Novisfixaren skrev:
Kan jag använda en vanlig kopplingsdosa och helt enkelt gjuta in den i betongplattan
Nej, den klarar inte att vara tät i den situationen.
N Novisfixaren skrev:
Hittar ju fina markskarvar med gel etc. men behövs detta i en betongplatta?
Ja.
Sen är det inte så lyckat att gjuta in skarv och kabel i betong, gjut in ett rör, lägg en hel kabel i röret och skarven utanför betongen.
 
  • Gilla
Workingclasshero och 1 till
  • Laddar…
Finns ingen möjlighet annat än att skarven hamnar i betongen. Så frågan är hur den ska skarvas och om den ska förläggas i nån form av dosa. I marken ligger den i nån form av rör som inte är mycket grövre än kabeln.
 
Du kan inte göra två skarvar, en på varje sida om gjutningen? Så lägger du en ny kabel i ett rör i gjutningen..
 
  • Gilla
Oldfart och 1 till
  • Laddar…
Du kan inte bara riva kabeln i sin helhet och dra en ny sen efter du gjort din platta?
 
Dra en ny vore ju det rätta men nu ser jag att det förmodligen går att skarva i en låg dosa monterad på vägg ovanför betongen trots allt.

Men rent av intresse är det förbjudet gjuta in en skarv i betong?
 
Inte så lyckat att gjuta in kablar stumt i betong hur som, inte förbjudet i föreskrift men olämpligt hur som, skadas den tex kan det vara omöjligt att byta/skarva. Bara att bila upp eller lägga någonannanstans.
Står nöden för dörren och inga andra möjligheter finns, läs vad tillverkare av kabel och skarvsats skriver.
 
Finns gelskarvar att köpa på elbutik eller Elektroskandia. Men du får aldrig lägga en skarv i betong. Inte ens en skarvdosa får användas. Du ska enligt regelverket ha en EQLQ 3G 1,5 mm2 kabel finns att köpa 50 m rulle för under 1000 kr som sedan ska förläggas i ett gult kabelskyddsrör som har diameter 50 mm
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.