Hej,

Framförde önskemål om att vi ville ha prisuppgift på invändig målning av alla innerväggar på MicroLiteväv i vårt nybygge.

Blev lite fundersam när säljaren som tydligen har en gammal målarmästare till far menade att med rätt underarbete kan man lika gärna måla direkt på gipsen och hoppa över MicroLiteväven helt och hållet om det lite är just den strukturen man söker.

Kan man verkligen göra så med ett gott resultat?

För- och nackdelar - någon?
 
ja absolut...microliten kostar dig enbart 10 kr kvadratenextra plus arbetskostnad att sätta dit den plus vävlim rollers osv.du kan ju räkna ut att det snabbt blir pengar av det.har du en målare som kan sitt jobb så är det inga problem att köra utan.

:)
struktur...ja det skulle vara för den sakens skull kanske.den ger ytterst lite struktur vilket kanske kan vara tilltalande.men den ger även skarvar som en tapet gör och det är ju ett minus.
kommer du åt med något vasst kan du få en reva..en spacklad vägg ger mer likt en repa som är enklare att åtgärda.microliten har främst varit avsedd för tak som tex har putsad yta där det lätt kan bli småsprickor.att den har kommit på väggar är nog mycket en mode grej..
micriliten kan hjälpa till med att uppta mycket små rörelser eller sättningar.vid större sättningar så funkar det ändå inte utan ni får en ful rynka eller veck i microliten som gör att ni måste gå på väggen igen ändå..
sprickor kommer ni få i vilket fall innan huset satt sig så det är nog bara att vänja sig vid tanken att gå på det igen efter en tid ,speciellt i trähus.
 
ikeahantverkaren skrev:
ja struktur...ja det skulle vara för den sakens skull kanske.den ger ytterst lite struktur vilket kanske kan vara tilltalande.men den ger även skarvar som en tapet gör och det är ju ett minus.
Microliten ger ingen struktur. Den ger heller inga synliga skarvar (iom. att den skärs kant i kant).

Jag skulle säga att den enda fördelen du har av att sätta microlit på gips är väl att du får lite mer slagtålighet och minimerar risken för synliga sprickor (men risken är nog väldigt liten redan från början med ett bra underarbete).

/Gojan
 
Gojan skrev:
[quote author=ikeahantverkaren link=1134683038/0#1 date=1134685109]ja struktur...ja det skulle vara för den sakens skull kanske.den ger ytterst lite struktur vilket kanske kan vara tilltalande.men den ger även skarvar som en tapet gör och det är ju ett minus.
Microliten ger ingen struktur. Den ger heller inga synliga skarvar (iom. att den skärs kant i kant).

Jag skulle säga att den enda fördelen du har av att sätta microlit på gips är väl att du får lite mer slagtålighet och minimerar risken för synliga sprickor (men risken är nog väldigt liten redan från början med ett bra underarbete).

/Gojan[/quote]


struktur var kanske fel ordval men det ger en annan yta än en spacklad..
 
Så grovt sett ser ni inte heller någon vits med att först sätta MicroLite väv för att sedan måla eftersom denna kräver samma nogrannehet i underarbetet som om man målar direkt på gipsen, men egentligen inte ger några reella fördelar?
 
där finns ju endel fördelar men frågan är om dom uppväger den extra kostnaden ;)

fördelar som att de kan ta upp mindre sprickbildning och att det kan ,om man är oerfaren målare, till viss del utjämna eventuellt slarv i slipmomentet av spackling.

finns olika tjocklekar på microliten och den tjockare modellen kan till viss del få det att se proffsigare ut om man slarvat något lite med spackling i skarvar.

annars ser jag inga fördelar .
 
Ytarmeringen är den stora fördelen. Man får inga skavsår efter oöm behandling av tex. vilda 3-åringar. Lite mer påkostad "microlit" av polyester ger en yta som liknar papperstapeter om man målar med helmatt färg.
Microliten kräver lite mer färgmängd vid första målningen. Det kan ses som en nackdel
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.