Vi är spekulanter på ett hus som säljs av dödsbo med friskrivningsklausul. Det är ett mindre enplans 50-talshus med oinredd källare.

Säljaren har gjort en besiktning som visar att det på sikt finns jobb, men inget som är akut. Taket har nått sin tekniska livslängd (men inga läckage), dräneringen har nått sin tekniska livslängd (men inget värre än några puts-släpp) och badrummet har också nått sin tekniska livslängd (fast inget läckage eller fukt). För övrigt listas saker som att fasaden behöver målas och några brädor bytas samt att fönster behöver målas.

Ifall vi skulle vinna eventuell budgivning - är det värt att göra en ny besiktning? Några pengar att kräva efter köpet lär vara omöjligt pga dödsbo och friskrivningsklausul.

Vad kan mer vara dåligt på ett hus av denna typ? Sättningsskador?
 
Åsa Lund
Miljöfarliga ämnen såsom asbest, PCB och lite sånt kan finnas i hus från den tiden
 
Det verkar ju som om ni får räkna med kostnader för de dyra installationerna, tak, dränering, fasad och våtrum. Ni bör kanske räkna in ombyggnad av el, kan kosta en del. En riskfaktor är också möjligen att fasad har värre problem än ommålning. Men annars är nog allt viktigt täckt i det som behöver åtgärdas. När ni bedömer kostnader, tänk på att det mesta blir dyrare än vad man tänker.
 
Åsa Lund Åsa Lund skrev:
Miljöfarliga ämnen såsom asbest, PCB och lite sånt kan finnas i hus från den tiden
Just sådant är jag inte så jätteorolig för. Dessutom ingår det väl inte i en vanlig besiktning?
 
Jag skulle absolut besikta (och ha en öppen besiktningsklausul).

Precis som du säger är dörren stängs för alla krav mot säljaren iom friskrivningen.

Vid besiktningen skulle jag fokusera mer på konstruktion och lösning än på skick. Är fasaden rätt byggd? Finns det risk för asbest? osv...

Man har ju ett antal poster i sin renoveringskalkyl, kan man man "tvätta" bort tillkommande risker känns det ju bra.

Om man hittar något kan man ju försöka förhandla priset, eller kliva av. Dörren är som sagt helt stängd efter besiktningsperioden...

Det kanske inte är en besiktningsman du ska använda för en överlåtelsebesiktning utan någon annan kompetens (konstruktör eller vem som nu är mest kunnig, nån som har varit med länge iaf...)
 
BirgitS
Det som är bra med en egen besiktningsman är att man då går runt med en kunnig person i ett antal timmar och kan prata om vad som bör göras först, hur man löser olika problem, riskfaktorer osv.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.